Conèixer la mitologia cristiana

La presentació del llibre de Bienve Moya, Una mà de sants. Les històries fantàstiques d’Àgata, Antoni, Cristòfol, Jordi, Medir i Pere, a la sala del Castell, va acabar amb una necessària reflexió sobre la importància del coneixement de la mitologia cristiana per a la interpretació de molts aspectes de la nostra cultura, per exemple, del cicle festiu.

Lluny de cap intenció adoctrinadora, Bienve Moya proposa en aquest treball, una aproximació actualitzada a les vides de sants ja recollides en textos medievals, al seu simbolisme i a la relació que tenen amb altres tradicions llegendàries d’arreu del món. Descobrir a santa Àgata com a paradigma de la noia jove i atractiva, poseïdora de saviesa, que s’enfronta al vell ordre o a sant Jordi en relació als mites de l’aigua i del naixement de l’agricultura –des de Palestina al Pirineu– , de les històries «de quan Jesús i sant Pere anaven tots dos pel món» o de la vinvulació entre algun passatge de la vida de sant Cristòfol i el nostre conte del Patufet, ens ajuda a interpretar significats comuns a diferents pobles i religions.

Des d’aquesta òptica, el coneixement de la mitologia que impregna la nostra cultura és necessari per a interpretar l’art, entendre el significat de no poques expressions presents en el nostre llenguatge o saber perquè se celebren festes en un moment de l’any i no en un altre.

Davant el dilema d’haver de triar entre l’ensenyament de valors religiosos o de valors cívics, es va plantejar la necssitat d’una aproximació científica i sense cap mena de component doctrinal al patrimoni cultural que deriva de les creences cristianes, de la mateixa forma que hom pot conèixer les formes de religiositat o la mitologia clàssica. Bienve Moya va matisar que el desconeixement que caracteritza a la nostra societat pel que fa al llegendari dels sants cristians, també es produeix –pel que ha pogut entreveure a partir de la seva experiència–en persones amb altres tradicions religioses, respecte a les seves pròpies mitologies.

El llibre, editat per RBA/ La Magrana,  va sortir publicat el passat mes de març. Trobareu altres articles de Bienve Moya al seu bloc.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s