10 anys de publicacions de l’Arxiu

Avui es presenta el llibre d’Ezequiel Gort, Aproximació a la història de l’Arxiu Municipal. L’Arxiu té, per definició, la funció de conservar catalogada la documentació generada per l’Ajuntament i tota aquella que li ha estat cedida per entitats, empreses o particulars. Una funció –la de conservació– que és present ja des del primers moments de la institució municipal i que, en l’actualitat, s’interrelaciona amb un vessant cultural, de difusió dels seus materials i de coneixement de la història. El llibre és, doncs, un recorregut per les vicissituds i trasllats que han fet que, avui, la ciutat compti amb un fons riquíssim de documentació.

El treball d’Ezequiel Gort ens permet, també, apropar-nos als canvis en la percepció que hom té de l’Arxiu, des de la necessitat de guardar allò que té un valor jurídic en un moment fins al sentit de la conservació com a testimoni del passat. I, evidentment, als canvis en la forma de designar i en la feina dels arxivers, amb noms de referència com Gaspar Huguet, Celedoni Vilà, Andreu de Bofarull, Bernat Torroja… Un viatge per la història, amb moments de dificultats i anècdotes que poden despertar la curiositat, que arriba fins el present.

Aproximació a la història de l’Arxiu Municipal és el setzè llibre de la col·lecció «Publicacions de l’Arxiu Municipal», iniciada fa deu anys i en la qual he col·laborat, primer com a autor i, des de 2003, com a part de la meva tasca com a dinamitzador cultural. És una col·lecció amb voluntat d’oferir un seguit d’estudis sobre diferents aspectes de la història de la ciutat, en una edició digna, publicats per iniciativa de la Regidoria de Cultura i que ha comptat, en diversos moments, amb la col·laboració d’altres departaments municipals. Els llibres es distribueixen gratuïtament a altres arxius, biblioteques universitàries i entitats culturals, a més de posar-se a la venda a un preu públic.

La relació de publicacions abasta llibres especialitzats com Sia de tots conegut… Catàleg dels pergamins de l’Arxiu Municipal de Reus (1020-1350), actes de jornades d’estudi, com les dedicades a Joaquim M. Bartrina o Josep Güell i Mercader, el protocol de les festes majors de Reus o treballs referents a diversos moments de la història de la ciutat, que han gaudit d’una acollida excel·lent per part del públic –n’hi ha força que es troben exhaurits–, com Memòria de les sederes. Les obreres tèxtils a Reus; Els antics cementiris de Reus (segles XII-XVIII); Aquí es ve a triar! Els magatzems de fruita seca de Reus i el treball de les dones; Recomençar la vda. Una memòria del procès migratori de les dones a Reus (1950-1970); Reus, port de mar. De l’establiment del mercat al projecte del canal; o Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus 1937-1939, per esmentar-ne alguns titols.

El principal problema que té la col·lecció és la manca de distribució, més enllà de les llibreries locals, que es fa notar especialment en els títols que han motivat l’interès de persones d’arreu del país o d’altres indrets de l’Estat. Aquest és el cas, per exemple, d’Els Montseny Mañé, un laboratori de les idees, pràcticament exhaurit i publicat de nou, en una edició revisada i augmentada, per Carrutxa.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 10 anys de publicacions de l’Arxiu

  1. Retroenllaç: Edicions locals « Ca l'Isidre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s