Un costumari festiu reusenc de butxaca

Andreu de Bofarull i Brocà va néixer a Reus el 1810. Estudià lleis a la Universitat de Cervera però exercí poc temps d’advocat. S’explica que la literatura i, sobretot, les investigacions històriques el temptaven i acabà per dedicar-s’hi completament. El 1863, l’Ajuntament el nomenà, a petició pròpia i sense sou, responsable de l’Arxiu Municipal. La petjada de Bofarull a l’arxiu és notable, ja que ordenà, amb criteri, els fons municipals. El 1867 fou nomenat, a més, bibliotecari municipal i oficial segon de Secretaria. Se li assignà un sou que no volgué mai que li augmentessin «perquè no fes goig a algú i el volgués suplantar per influència política», segons anota Joaquim Santasusagna a Reus i els reusencs en el Renaixement de Catalunya. Fou, a més, tresorer del Centre de Lectura, el 1862, i el primer que catalogà l’aleshores petit fons de llibres de l’entitat.

Andreu de Bofarull i Brocà (foto: IMMR)

La investigació històrica, però també l’estudi de la cultura popular, tenen un deute amb Andreu de Bofarull. Les seves anotacions sobre les manifestacions festives al Reus de la primera meitat del segle XX i, sobretot, el recull que aplega les tonades, els dibuixos de la indumentària, amb les descripcions de diversos balls i danses de la ciutat, han aportat una informació cabdal a la recreació de l’actual seguici festiu reusenc.

Bofarull ens va deixar també, entre altres publicacions, una obra d’un gran interès etnogràfic, Reus en el bolsillo, amb un llarg subtítol –propi de l’època– ben explícit: …o sean sus costumbres, usos antiguos y modernos, fiestas políticas, religiosas y domésticas, antiguallas y efemérides. Publicat el 1851, el llibre és una aproximació entretinguda al calendari festiu de la ciutat i ens dibuixa el panorama de celebracions vigents, o recordades, a la primera meitat del segle XIX. El valor d’aquestes observacions, testimoni personal moltes vegades, és notable, ja que fa referència al període previ a les grans transformacions en les formes de vida i les pràctiques festives conseqüència de la industrialització o la millora en les comunicacions.

L’aproximació de Bofarull no és, però, la del folklorista que s’obsessiona a recollir les romanalles d’un passat que veu desaparèixer. Bofarull anota allò que veu i que coneix, afegint-hi pinzellades d’història. El llibre té el valor d’un testimoni, molts cops directe, redactat en present i sense elucubracions. Un testimoni que ens dóna a conèixer un seguit de costums populars d’una vila a punt de superar la ruralitat.

Personalment, un dels trets que m’agrada del llibre, a banda de la quantitat d’informació que aplega, és la ironia –a cops, en to burleta– amb què descriu alguns costums, de la mona de Pasqua a l’excessiu ús de piules i trons en determinades festes, passant pel perdut culte a sant Modest, els reis de paper, la Mare de Déu de la Carxofa o la Festa Major. És també prou interessant la descripció que fa del Carnaval. Són constants, finalment, les referències a la gastronomia, aspecte important del costumari festiu que no sempre es recull.

L’edició facsímil de Reus en el bolsillo, publicada per Carrutxa, es presenta aquest dimarts 31 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un costumari festiu reusenc de butxaca

  1. Retroenllaç: Edicions locals « Ca l'Isidre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s