Per Corpus, a Reus, bous de foc

A Reus, la festa de Corpus d’enguany enceta una nova proposta festiva. El dissabte 25 de juny, a la plaça del Mercadal, hi haurà un ball foguejat, o una actuació dels bous de foc amb l’acompanyament musical, si voleu, del grup Metralla. A partir d’una antiga figura del bestiari popular, l’acte es presenta –caldrà veure l’experiència per saber com es defineix– com una proposta a cavall entre el correfoc i el ball de plaça.

El Mercadal és, efectivament, prou gran per poder observar des d’una relativa distància les evolucions d’aquests nous animals de foc. O per engrescar-se a participar-hi, i en aquest cas cal anar adequadament preparat, amb roba que no cremi fàcilment… i que no ens sàpiga greu si acaba decorada amb alguna fuada.

La tradició de les carcasses amb pirotècnia que figuren un bou ens arriba, probablement, de l’evolució de pràctiques amb animals reals. A Reus, la Pirotècnia Espinós disposava d’un o més d’aquests animals que –probablement– deixava als pobles en festa a canvi de l’adquisició de les càrregues corresponents. La localització d’un bou als tallers de l’antiga pirotècnia ha estat el detonant d’aquesta nova proposta festiva. Seguint aquest model, s’han fet tres noves peces –en concret, dou bous i una vedella– que aniran a càrrec de l’associació «El Cuc de l’Orella» i de la colla del Bou de Reus. A banda d’aquest referent històric, cal recordar que el Bou de Reus ja ha actuat diverses vegades, embolat, a les Barraques de Festa Major.

A diferència dels dracs i d’altres bèsties de correfoc, els artificis pirotècnics van muntats sobre un bastidor de fusta que un cop encès va cremant durant uns quants minuts. En definitiva, menys intensitat de foc que una encesa del Drac o de la Víbria, però amb més duració. Tradicionalment, els productes pirotècnics emprats són sortidors o fonts d’espurnes, rodes de foc i correcames, que en aquest cas no es faran servir pels problemes que planteja en l’actualitat l’ús de pirotècnia erràtica.

L’aparició d’un nou acte festiu comporta una considerable tasca de preparació: recerca de recursos –la vedella ha estat finançada íntegrament per la colla del Bou, que ha cercat l’ajut en un programa d’ajuts d’una caixa d’estalvis– i, aquests dies, en el muntatge dels bastidors que porten la pirotècnia. El nou reglament estatal, d’acord a la Directiva europea sobre pirotècnia, que entrarà en vigor aquesta tardor permet –als consumidors reconeguts com a experts– emmetxar els artificis pirotècnics, sense alterar-ne l’estructura. Aquests dies, doncs, es preparen artesanalment els bastidors dels bous, fet que redueix notablement el seu cost. Perquè, a banda del necessari suport institucional i econòmic de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, la festa concentra molts esforços i moltes hores de treball voluntari que no sempre tothom sap valorar.

En tot cas, aquesta és una nova proposta que, més enllà del seguici festiu –aquests bous no són per anar a la professó–, està oberta a la participació d’entitats o colles que vulguin crear la seva pròpia bèstia, sempre d’acord a les característiques d’aquest tipus de bestiari i respectant la normativa referent a la formació dels membres de la colla a la seguretat. Els bous de foc han estat, al llarg del temps, una forma senzilla de jugar amb la pirotècnia, a l’abast de moltes comissions de festes locals. Tant de bo la proposta qualli i tinguem algun altre bou, o vedella, l’any proper.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s