Guarnim els balcons de festa!

Guarnir els carrers i les façanes ha estat, i és, un signe de festa. La transformació del paisatge urbà és senyal d’excepcionalitat i, des d’antic, les decoracions han estat un component important en moltes celebracions.

De les antigues enramades elaborades amb vegetació natural a les robes –domassos, cobrellits o altres teles– que hom pot penjar del balcó, passant pels arcs fets de fusta i paper a l’entrada dels carrers, els serrells de banda a banda de carrer, l’arquitectura efímera que acompanyava les solemnitats o les construccions de fer i desfer, com la Piràmide, plantada al mig del Mercadal…,  els exemples de guarniments de façanes i carrers al llarg del temps són ben nombrosos.

Hi ha guarniments que expliciten el significat de la festa o la simpatia de la ciutadania per un personatge o el fet que la motiva. Els escuts pintats i les poesies al·legòriques, en el passat, o els domassos amb les manifestacions del seguici festiu, en l’actualitat, en són exemples.

I, evidentment, les banderes. Les banderes als balcons diuen molt del moment històric de la festa.

Avui, diada de Sant Joan, comença formalment la Festa Major de Sant Pere, tot i que fa dies que la ciutat en viu l’ambient. El 24 de juny se celebra com a diada dels Països Catalans, coincidint amb el solstici d’estiu i l’encesa de fogueres, aquesta passada nit, arreu del territori. Un referent en absolut exclusiu, però que té la força d’agermanar un país a l’entorn d’una llengua, una cultura i una forma de viure les festes amb el foc com a protagonista.


Guarniu, doncs, a partir d’avui –si encara no ho heu fet– els balcons o les finestres amb domassos i senyeres, de  la ciutat i catalanes, millor estelades, perquè ens cal reivindicar, més que mai, els nostres drets com a poble.

Per Festa Major, pengeu l’estelada al balcó.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s