Ara toca fer endreça digital


Després d’un mes de juny força intens, un cop acabada la Festa Major, La Teiera afluixa una mica el ritme. Ara toca fer endreça dels materials emprats i aplegats aquests últims dies, sobretot pel que fa a imatges de nous elements –com els Bous o la Vedella de foc– i nous actes, com el castell de focs del 28 al vespre. També cal aplegar textos dels parlaments o introduir a la base de dades les referències de premsa. Tot plegat, feina que no es veu massa, però que explica el perquè es pot fer després treball de divulgació.

La documentació de la festa té, cada cop més, un format digital. Aquests dies han estat centenars les fotografies que s’han publicat als murs o als blocs, personals o associatius. També trobareu a la xarxa, algunes tronades i altres moments de la festa. Des de l’Ajuntament s’ha valorat molt positivament el ressò de la celebració a Internet. Entre les dades que s’apunten, hi ha la pàgina institucional al Facebook, que ha superat el miler de seguidors, o les prop de dues mil descàrregues del programa en pdf, com també les consultes de vídeos i les descàrregues de les músiques de la festa. Des de la Regidoria de Cultura es destaca també la participació activa de moltes persones, deixant fotos i comentaris al mur. S’ha convocat també un concurs de fotografies, les quals, a hores d’ara, integren l’àlbum de la festa, en el qual ha participat, sobretot, gent jove vinculada a associacions.

Hom pot pensar que amb aquest allau d’informació abocada a la xarxa poca feina resta. Ans al contrari, més enllà de la quantitat, hi ha la necessitat de sistematitzar la informació i d’assegurar-ne la qualitat, tant pel que fa al format –hi ha molta fotografia en baixa resolució i poc interès documental– com als continguts, per oferir, finalment, espais de consulta fiables i recursos de qualitat accessibles a tothom que possibilitin consultes eficients, més enllà de la ferralla que, a vegades, omple el Google. En aquesta línia, l’Ajuntament reusenc compta amb un portal, festesreus.cat, que pot ser el nucli d’aquesta informació i que es podria interrelacionar més amb altres espais de divulgació, personals o d’associacions, sobre la festa.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, personal, tecnologies i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s