Recerca aplicada

He aprofitat aquests primers dies de juliol per –com m’agrada dir– posar ordre a la meva existència. Evidentment, no ho he aconseguit i m’he limitat a unes sessions intensives de catalogació de materials de recerca, allò que anomenava l’endreça digital. En els propers dies aniré publicant algun dels projectes que a partir de la meva històrica relació amb Carrutxa o la meva activitat professional a l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus tinc entre mans, passant per la col·laboració amb col·lectius i entitats amb què estic vinculat.

Més d’una vegada he explicat que faig –he fet amb altres persones– recerca aplicada en l’àmbit del patrimoni etnològic i la memòria. El concepte de recerca aplicada fa referència –i ara segueixo la definició que en feien unes jornades celebrades l’abril passat– a tota investigació que té com a objectiu principal contribuir al desenvolupament d’un col·lectiu per generar inèrcies en l’àmbit social i econòmic. Si voleu, una recerca que no es limita a la simple obtenció del coneixement i la seva difusió en cercles més o menys especialitzats, sinó que vol aportar beneficis – siguin emocionals o econòmics– a la comunitat.

En temps de crisi i misèries institucionals, quan es retallen ajuts i s’anul·len convocatòries, és bo reflexionar perquè, en major o menor mesura, algunes persones i col·lectius continuem fent recerca aplicada i activitats de dinamització cultural, festiva o gastronòmica. Perquè ens aporta satisfaccions, sens dubte. I perquè, més enllà del necessari i exigible suport institucional, ha de quedar clar que el nostre objectiu és el desenvolupament de la comunitat, les persones, el poble. Per això també podem afirmar que fem cultura popular.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s