Recerques: les festes de barri a Reus

Un barri és, per definició, una part de la ciutat: un carrer o un conjunt de carrers propers a un carrer principal, vinculats per la història i el costum. En la vila antiga, els obradors d’un mateix ofici tendien a agrupar-se en un mateixa zona. Els portals de l’antiga muralla medieval –l’actual tomb de ravals– definien i donaven nom a alguns d’aquests barris del nucli antic reusenc. Altres van anar creixent posteriorment fora muralla.

Les festes de barri són, doncs, celebracions que afecten una part de la vila. Històricament, unes tenen els seus orígens en la celebració de la vuitada de Corpus, durant la qual, seguint l’estructura de les solemnitats, la festa es desplaçava d’una zona a l’altra. Efectivament, en alguns portals de la muralla hi havia capelles a l’entorn de les quals, en els dies següents al Corpus, se celebraven els ‘barris’.

També, com a petites festes majors d’una part de la vila, trobem altres festes de veïnat com a commemoració de la diada d’un sant patró d’una part de la població. Alguns d’aquests patronatges veïnals es relacionen directament amb les advocacions de les confraries gremials o els sants que es veneraven a les capelles respectives.

Les festes de barri més antigues són, doncs, les vinculades als portals de la muralla. Entre aquestes podem esmentar la del carrer de l’Hospital –que no tenia capella al portal, sinó al mateix hospital– o les dels portals de Santa Anna, de Monterols –amb una capella dedicada a sant Domènec– i de Jesús –amb la capella dedicada a la nativitat de la Mare de Déu.

Les antigues festes de barri es caracteritzaven pel guarniment dels carrers amb enramades de fullam i flors, i, a més dels oficis religiosos, per actes com les curses a peu o el ball. Les festes de barri omplien l’estiu de la ciutat. L’estudi de les festes de barri històriques ens apropa a unes festes de proximitat, organitzades pel veïnat i finançades per mitjà de mecanismes tradicionals com les captes o les subhastes de coques o toies al ball, a models d’organització festiva amb càrrecs simbòlics…, formes d’autogestió festiva que, més o menys llunyanes en el temps, poden aportar propostes al present.

Arxiu Carrutxa / Família Muñoz Rovira

Entre altres activitats, fa dos anys es va presentar, a l’antic Arxiu, una recerca sobre el que fou un dels barris més petits del nucli antic, el del carrer de la Galera, que celebrava la seva festa per Sant Cristòfol.

Les festes del barri de Santa Anna, que té el carrer del mateix nom com a eix central, foren les més importants de la ciutat, de ben segur afavorides per la coincidència en el calendari amb un altre esdeveniment, la fira de Sant Jaume, que cridava molts forasters a la vila i generava una gran animació al nucli antic.

A les festes del barri de Santa Anna, entre la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX, hi trobem una gran diversitat d’activitats que il·lustren prou bé la riquesa patrimonial d’aquestes celebracions. Entre els actes que caracteritzen la festa destaca la presència dels castells. Sens subte són, en el seu moment d’esplendor, les festes de barri més castelleres de la ciutat.

Del passat al present, el curs dels esdeveniments ha volgut que, en temps més recents, el barri de Santa Anna hagi estat on s’ubiqui el local de la colla castellera Xiquets de Reus.
Fa pocs mesos també es va obrir, en l’àmbit del barri, la seu d’una altra entitat que acull una intensa activitat cultural i ciutadana, el Casal Despertaferro. Aquest és, doncs, un bon moment per apropar-nos al coneixement de les festes del barri, a la seva història.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, patrimoni i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s