Recerques: el patrimoni festiu del Baix Camp i el Priorat

Les festes populars han estat, des de la seva creació, un dels àmbits d’investigació més habituals de Carrutxa. En el curs dels anys hem treballat monogràficament, en recerques individuals o col·lectives,  les celebracions de diversos moments de l’any o les d’un territori concret.

El concepte de patrimoni festiu, com a component del patrimoni cultural no material d’una comunitat, és ben present en l’actualitat. Moltes poblacions reconeixen en les seves festes uns valors de llegat del passat que identifica la col·lectivitat local –i la cohesiona– i que es renova cada any.

La catalogació d’aquest patrimoni festiu ric i divers exigeix un treball sobre el territori ja que només des del coneixement i la proximitat es pot posar en valor l’amplíssim conjunt de manifestacions festives vigents arreu del país. Més enllà de les grans festes, reconegudes i valorades com a representatives de la tradició, hi ha una munió de celebracions locals que tenen força interès, sobretot, si es poden ubicar en un conjunt de pràctiques culturals semblants.

A més de les festes que compten amb declaracions patrimonials específiques, un catàleg del patrimoni festiu pot incloure, per tant, centenars de celebracions i ha de ser una eina dinàmica, en constant revisió. Una fórmula que, en l’actualitat, és més factible gràcies a la xarxa. Des de fa uns mesos es pot consultar la pàgina web del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat, que inclou les festes que compten amb algun tipus de declaració patrimonial.L’arribada dels Reis a Vandellòs ha estat una de les festes objecte d’estudi

Des de l’any 2010, participo, com a coordinador, en una experiència pilot en l’àmbit del Baix Camp i el Priorat. És un treball que hem plantejat estrictament des del present i que vol aplegar dades sobre festes vives en l’actualitat, amb una trajectòria històrica més o menys llarga, que mantenen i reelaboren trets d’un bagatge del passat. Es tracta, per tant, d’una aproximació força diferent d’altres estudis que hem realitzat sobre el costumari festiu, en què s’incidia més en els orígens o en les interpretacions simbòliques de cada festivitat,

El nostre objectiu no és, evidentment, iniciar cap mena de procediment administratiu, una tasca que no ens correspon en absolut.

A l’indret web de l’entitat, podeu consultar l’estat del projecte en una memòria digital que relaciona les festes que han estat objecte d’estudi i altres que es troben en projecte de recerca. Es tracta d’una proposta oberta que no es tancarà amb la fi de la nostra recerca. Si hi voleu fer alguna aportació, podeu escriure a correu@carrutxa.org.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s