Si han retallat en els hospitals…

«Si han retallat l’assistència sanitària, com no ho han de fer en això». Aquest o altres arguments semblants es repeteixen, amb resignació conformista –o emprenyament– d’alguns, o com a justificació incontestable per altres,  com a explicació a la manca de suport institucional o a la pràctica desaparició de tota mena d’actuacions i activitats, no prioritàries –prescindibles, en definitiva–, als nostres pobles. Entre aquestes, sens dubte, podem considerar les relacionades amb la cultura i el patrimoni.

Sense grans escarafalls, en la discreta dispersió de l’estiu, estem perdent dia a dia bous i esquelles, llocs de treball, recursos i activitats, que dinamitzaven i generaven complicitats al territori. Amb estalvis irrisoris es desmunten xarxes de col·laboració. Sense valorar-ne els resultats, s’abandonen programes  dinamitzadors. Sense suprimir-los, es buiden de continguts alguns projectes abans de consolidar-los, i, mentrestant, es formula un discurs que només posa l’accent en un suposat estalvi i la rendibilitat immediata. De vegades només s’estalvia la xocolata del lloro, perquè és més fàcil eliminar allò que és petit i poc mediàtic, encara que sigui eficient, que allò que pot aixecar polseguera.

I mentrestant s’apunta una consigna, menys cultura i més turisme, que pot convertir el país en un parc temàtic per a visitants, amb una societat interiorment desmotivada respecte al propi patrimoni.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Si han retallat en els hospitals…

  1. Pau Aliagas ha dit:

    El nou alcalde va publicant al Facebook missatges sobre l’estalvi municipal, el darrer parla d’un estalvi de 65000€ en lloguers i serveis, que està bé però que és molt poc respecte al pressupost. Però no dius res de retallades a cultura. I evidentment no fa front a partides que serien molt més sucoses i conflictives.

    Crec que seria bo generar el debat de les minses ajudes que destinen a aquestes partides culturals (entitats aixequeu-vos! directament al seu Facebook, quanta més transparència menys excuses. Què en penseu?

    Salut a tothom

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s