Les festes del barri de l’Isla

«Los vehins del Carrer de Sant Magí s’estan preparan pera celebrar la festa del seu patró lo dia 19 del corrent. Segons noticias hi haurá sagristans y sagristanas, que repartirán espígol y cocas, disposantse varis jochs pera poguer passar la festa alegrament.»

Lo Somatent, 10/08/1887

L’ermita de Sant Magí de la Brufaganya ha comptat amb un amplíssim territori d’influència i, a l’agost, eren nombroses les poblacions des d’on s’efectuaven romiatges a la recerca de les seves aigües. Per exemple, Cervera, on encara es celebra la festa del barri dedicat a aquest sant.

El 19 d’agost, Festa Major d’estiu a Tarragona, era, a Reus, festa del barri de l’Illa –o de l’Isla, com en deien els nostres avantpassats i figura a la documentació–, que rebia aquest nom per trobar-se aïllat del nucli urbà, més enllà de la Riera, del camí de Valls fins a l’actual carrer de Dom Bosco. Aquesta part de la ciutat es va començar a edificar a la segona meitat del segle XVIII. Quan la riera baixava, aquest barri quedava pràcticament aïllat. Al segon terç del segle XIX es va fer un pont que permetia, pel carrer del Roser, travessar la riera.


Parella de sagristans. Carrer de Sant Roc (Arxiu Carrutxa / Família Sugranyes Nogués)

El programa de les festes d’aquest barri era semblant al de les altres festes d’aquest tipus que se celebraven a la ciutat, amb l’especificitat que incorporava el repartiment de l’aigua de la font de l’ermita a càrrec de les parelles de sagristans i sagristanes, que també repartien l’espígol i les tradicionals coques per les cases. Segons el Diario de Reus, el 1862, «las elegantes sacristanas espedieron de 700 a 800 botellas del agua de Brufagaña y sobre unas 500 cocas».

L’ofici es feia a l’ermita del Roser, on hi havia un altar dedicat al sant. Quant al repertori de balls i danses presents a la festa, trobem aquell any, per exemple, els balls de Diables i de Valencians. Aquestes dues manifestacions festives sovintegen en la celebració al llarg dels anys.

A més del cós d’homes, els jocs de cucanya i els balls, no hi podien faltar alguna tronada i un castell de focs. El 1876 consta que els veïns van fer córrer una vedella. El 1887, el barri comptava amb una colla de nanos; a més, hi hagué balls de Bastonets, de Diables i de Valencians.

«Procedits de las grallas ‘balls de bastonets’ y demés dansas del pays, acompanyats per una música sortiren a repartir l’aygua de Sant Magí las Sagristanas del barri.
Durant tot lo dia regná gran animació en los carrers del mentat barri: avuy últim dia de la festa se repartirán las cocas, hi haurá variats jochs de cucanya i finalisarant los festejs ab lo disparo d’un ramellet de fochs artificials.»

La festa va mantenir una considerable continuïtat al llarg dels segles XIX i XX, exceptuant els moments de crisi, epidèmies o conflictes, amb les intermitències pròpies d’aquesta mena de celebracions.

La música era un component important, amb cercaviles i balls –a la plaça del Molí– a càrrec de colles de grallers i orquestres. El 1901 hi actuava «la reputada dulzaina dels Bautistets de Valls». La del barri de l’Illa fou, en el primer terç del segle XX, la principal celebració de l’agost, una fita en un calendari estiuenc que, com les festes de Santa Anna i altres barris, concentrava milers de persones.

El 1935, la celebració s’aunciava a canonades, amb canons pirotècnics, és clar. El 1955, l’ofici va deixar de celebrar-se al Roser per fer-ho a l’església de la Sang. Hi va haver ball de sagristanes, jocs de cucanya i curses de cintes amb bicicletes. El 1956 només van celebrar festa els veïns del carrer de Sant Roc.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s