Corredimonis

Les festes mallorquines són ben plenes de dimonis. A l’hivern, al voltant de Sant Antoni, i sembla que ara, també a l’estiu, són presents en els nombrosos correfocs que s’han escampat per les festes majors de l’illa. Sense oblidar els tradicionals dimonis que acompanyen els cossiers, a Algaida, per Sant Honorat o, aquests dies, a Montuïri per Sant Bartomeu. I els que són a punt d’omplir els carrers de Santa Margalida per les festes de la Beata…

El dimoni o diable és un dels personatges que gaudeix de més bona salut a la nostra cultura popular. No tant com a expressió d’unes creences religioses –malgrat pouar de la simbologia del cristianisme i acabar ritualment derrotat– com pel fet de sintetitzar tot allò que de transgressió i trencament amb la quotidianitat té la festa. El dimoni és el personatge amb qui hom pacta el comportament festiu, el joc amb component de risc, la gestió de l’espai públic entre la participació i l’espectacle, esdevenint així el component clau en el desenvolupament de l’activitat festiva. En aquesta funció el dimoni no ha perdut gens la vigència. Més enllà, doncs, de significats ancestrals i referents mítics, els diables i dimonis canalitzen la voluntat de festa tal com el present la necessita.


La difusió dels correfocs per les festes mallorquines –a cavall entre els models peninsulars i els referents iconogràfics més autòctons– es pot emmarcar dins la passió que aixeca, a la nostra societat, el joc amb la pirotècnia, amb el seu component d’espectacularitat i risc. Hi ha, però, dimonis tradicionals que mostren prou bé la capacitat del personatge de construir la festa.

El dimoni de Montuïri, que acompanya la dansa dels cossiers, n’és un magnífic exemple. Referent indiscutible d’identitat local, mostra el seu aspecte més amable quan accedeix a deixar-se fotografiar, constantment, amb els més petits –que no sempre ho desitgen tant com els seus pares i mares– o amb els més grans que es posen al seu costat. Com és comú a moltes altres manifestacions festiva, el dimoni acompanya els cossiers en el transcurs de les cercaviles, contribuint a crear l’espai perquè els balladors puguin dansar. I, estirat a terra, fa evident la derrota del mal en acabar el ball.


El dimoni de Montuïri té, al mateix temps, un component d’agressivitat notable i contundent quan s’obre pas, la vetlla de la festivitat del sant, a fuetades amb la corda –llandera– que porta a la mà. No s’hi val a badar perquè els cops poden ser forts i intentar agafar pel braç al dimoni per aturar-lo –em diuen que algú ho va provar– pot significar rebre més, amb l’aprovació del públic al comportament del personatge. El vespre del 23 d’agost, el dimoni fa córrer carrer avall –alguns són prou costeruts– centenars de joves que s’han situat al seu davant precisament per provocar-lo i que els obligui a córrer. Després de cada cursa frenètica, que l’allunya dels cossiers, el dimoni torna enrere, acompanyat dels aplaudiments d’aquells que, un moment abans, fugien esparverats de la seva presència.És un joc festiu pactat entre participants i personatge, amb un component clar de risc, ser agafat pel dimoni, però sobretot caure i ser trepitjat en l’avalot de gent que corre. Un risc que es preveu, protegint alguns indrets i amb el corresponent equip d’atenció per si hi ha algun accident.

Festa en estat pur amb un dimoni que l’endemà, notablement més tranquil, tornarà a sortir a acompanyar els cossiers, es deixarà fotografiar o espantarà, a vegades contra la seva voluntat, la canalla.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s