L’olla del meu carrer

El juny de 1682, el veïnat del meu barri estava força esvalotat. Al carrer del Galió –intueixo que a la part més propera al Raval–, hi havia ubicada una olla –alambí–, una indústria de producció d’aiguardent, que feia ferum. Més que pel procés de destil·lació, per la vinassa, és a dir, la rapa, pell i pinyol dels grans de raïms premsats que servien de base per a l’elaboració de l’alcohol. Per aquesta raó, el consell municipal escolta com «per part de alguns particulars dels carrers de la Galera, Galió, Basses, i d.en Oriol se ha donat una súplica donant en aquella queixas de la premsa i aiguas brutas que ha fet lo senyor Joan Barbarà en lo carrer del Galió.»

Per la seva banda, el propietari proposava una solució, «suplicant li permete est honrat Consell lo poder tenir dita premsa i donarli lloch per foradar la muralla, fent en aquella un forat petit per poder traurer las aiguas brutas se fan en dita premsa.» A l’època, el carrer no tenia altra sortida que la del carrer de la Galera. El pas que avui és coneix com el carreró de la Perla no estava obert.

La proposta de foradar la muralla per abocar les aigües brutes, però, no va reeixir. Com les premses d’oli, o els treballs d’elaboració de les pells d’animals, l’elaboració del vi i l’aiguardent generava aigües residuals que convenia aviar cap avall. Per això algunes d’aquestes activitats es concentraren a la part baixa de la vila –a l’actual carrer del Batan, per exemple–, i en el cas de les olles i les premses d’oli es procurava que no embrutessin els torrents amb les seves vinasses i morques:

«Fonch deliberat per lo honrat consell que a vista del demanat i suplicat en ditas súplicas i veijent lo honrat consell que de llansar las ollas de aiguardent las vinassas porian també causar algun dany, per çò, per obviar lo dany que.s poria seguir, ha determinat lo honrat Consell que las premsas de lliura i ollas de aiguardent eo los amos de aquellas llansen i degan llansar las aiguas brutas que en aquellas se faran en los torrents i en aquells las degan llansar en drassera de depart devall la vila, ara sia que las llansen en lo torrent de la Aigua Nova ho en lo torrent de cal Sans, ho altre ab que sia depart devall la vila.»

I, és clar, el municipi establia les corresponents penes als infractors si abocaven, per cas, en algun pou, amb l’amenaça de desmuntar la fàbrica si calia:

«I si lo contrari serà trobat, incòrrega en pena de tres lliuras,  lo terç al senyor, lo terç al acusador i lo terç al ospital. I si de aquí al devant serà trobat que alguna premsa ho olla de aiguardent donava dany a algun particular, com és en algun pou, fonament de alguna casa ho en altre part, en tal cas que per algú seran fetas queixas del dany i serà trobat donar dany, en tal cas, la tal olla ho premsa que serà trobada donar dany, sia treta i llevada de tal manera que en aquella no si puga treballar en fersi aiguardent ni en la premsa, oli, sinó que sia aquella arrencada.»

No sabem com s’ho va fer Joan Barberà per continuar amb la producció d’aiguardent.


IMMR

(La imatge és d’un petit alambí, per a ús particular, conservat al Museu d’Art i Història de Reus. Al web de l’Institut Municipal de Museus trobareu un article de Marc Ferran sobre aquesta peça i la producció de l’aiguardent. I gràcies, com sempre, a Ezequiel Gort per la seva inestimable col·laboració.)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en patrimoni i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’olla del meu carrer

  1. Bienve ha dit:

    Un article molt interessant, ben documentat, i instructiu. Felicitats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s