Els anys de Prim i la Revolució de Setembre

Ahir vam començar les activitats a l’Arxiu de Reus, amb una conferència organitzada en col·laboració amb Carrutxa, sobre el personatge que dóna nom a la coneguda plaça del Víctor de Reus.

A cavall entre els fets històrics i la recreació llegendària, reflectida en un romanço popular poc conegut –Las maldades del Víctor, d’Enric Gavarró–, parlar de Josep Rosselló i Martí, (a) Víctor, va servir per apropar-nos als fets de la Revolució de Setembre, el 1868, a Reus. Explicat el context que provocà la fugida del que havia estat alcalde de Reus, després que el poble li cremés la casa que tenia a la plaça que avui porta el seu nom, membres de la companyia de teatre «La Gata Borda» van recitar uns fragments del romanço.Personalment, els anys del Sexenni Democràtic i la primera República constitueixen un moment històric que m’interessa força des d’una òptica cultural. Per primera vegada s’intenta crear un calendari festiu laic. A Reus, els gegants deixen de sortir per Corpus i després ho fan només perquè la canalla els pugui seguir tot menjant coca amb cireres, en cercavila, desvinculats de la professó. També es canvia la Festa Major de Sant Pere per la Festa Popular del 29 de juny. I la nostra geganta Vitxeta, sempre a la moda, surt cofada amb la gorra frígia, emblema de la República. Es generen rituals civils per al matrimoni, els enterraments i noves solemnitats cíviques que empren els recursos habituals de les festes tradicionals. Són anys d’eclosió de l’associacionisme obrer, de debat ideològic i de pensament científic. I, evidentment, de grans convulsions polítiques, d’emergència del catalanisme polític, d’enfrontaments… En definitiva, un període força clau en la nostra història.

Joan Prim i Prats (Reus, 1814–Madrid, 1870) fou un personatge molt significatiu de l’època, amb una intervenció destacada en el pronunciament de 1868. Ara que s’apropa el centenari del seu naixement –i que la seva ciutat nadiua voldrà, de ben segur, celebrar– convindria apropar-se críticament al personatge i, sobretot, aprofitar l’efemèride per recordar que, a l’època de Prim, Reus bullia d’idees republicanes, federalistes i de transformació social.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Els anys de Prim i la Revolució de Setembre

  1. Josep ha dit:

    Podries publicar un resum de la xerrada, sobretot per saber més qui era el Víctor?

  2. Retroenllaç: La diada de l’11 de febrer | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s