Balls parlats i danses del segle XIX

En articles anteriors he fet referència a la col·leccció de balls parlats i danses escrits o aplegats per Francesc Torné i Domingo que es conservaven a Alforja al primer terç del segle XX. No sabem en quina casa eren. Alguns d’aquests textos, com el del Ball de Sant Miquel, han arribat fins a nosaltres, manuscrits. Altres van ser editats a Reus.

Francesc Torné i Domigo (1820-1880), fill d’un combatent carlí i carlí militant, a la vegada, va escriure, a més de la Crónica general de la Virgen de Misericordia (1870), un seguit de balls parlats, de nova creació o adaptació de textos populars anteriors, a vegades amb un clar rerefons ideològic. A Història o dança dramàtica de l’Aparició de la Verge de Misericòrdia reelabora, allargant-lo excessivament i emprant un llenguatge farragós, el text del Ball de la Mare de Déu.

Va escriure dues peces que van comptar amb una àmplia difusió: Historia o danza dramática de Rosaura de Trujillo i Historia o danza dramática de Marcos Vicente o sea el renegado valenciano. Aquests balls vab ser publicats per la impremta reusenca La Fleca després de la mort de l’autor. Probablement, en les representacions de balls com el de la Rosaura o Marcos Vicente els diàlegs s’adaptaven. I és força probable que les versions de Torné coexistissin amb altres textos que circulaven manuscrits i es copiaven.

Tot seguit reprodueixo un interessant article de P. Andreu, publicat a La Veu de Tarragona, el 15 de juny de 1931:

«Un autor i reformador de dances i balls amb recitat en el segle XIX
(En Francesc Torné i Domingo, de Reus)

Amb motiu d’unes investigacions folklòriques sobre certs ballets o dances antigues en el Camp de Tarragona, caigué en les nostres mans, un important recull de dances i balls amb recitat, totes elles escrites o reformades en la segona mitat del segle XIX. Fou això en la vila d’Alforja, en ocasió de predicar els sant Novenari d’ànimes en aquella parròquia (dies 21-29 de novembre de 1931).

El posseïdor actual d’aquest recull folklòric, i més de l’autor, tingué a bé posar-lo a la nostra disposició, per a que amb tota comoditat poguéssim escorcollar-lo i treure per al nostre profit les anotacions més convenients. Aital col·lecció consta de vàries llibretes totes plenes, i d’alguns fascicles isolats (tot això en tamany de quart menor); si bé falta la música en quiscuna de les dances.

a) Llibreta: Danzas populares. Conté: La aparició de N. S. de Misericòrdia en 1592 (1859), Danza de San Joaquín y Santa Ana (1863), Danza del Nacimiento de Jesús (1871).

b)  Llibreta: Danzas populares. Conté: Danza de Santo Domingo de Guzmán (1861), Danza de Pastorets (1863), Danza de los Embozados de Madrid (1868), Danza de Santa Magdalena (1868).

c) Llibreta: Danzas populares. Conté: Danza de Damas y Vells (1872), Danza de Pedro Negro (1873), Danza de criadas y mestresas (1878), Danza de Juan Portela (1878).

d) Llibreta: Danzas populares. Conté: Danza de San Miguel Arcángel (1879), Danza del bandido Pablo Gandía (1880), Danza de Santa Candia (1880).

e) Fascicles isolats: Danza de la Viuda Judich (1861), Ball de Pastorets (1863), Danza de Santa Magdalena (1868), Danza de Damas y Vells (1870), Danza del Nacimiento de Jesús (1871), Danza de las Criadas y Mestresas (1878), Danza de Juan Portela (1878), Danza de Isabel la Católica (1879).

Excepció feta de les dances: Danza de la Viuda Judich (1861) i Danza de Isabel la Católica (1879), tots els fascicles esmentats es troben en la compil·lació de les llibretes anteriors. Segons ens digueren, eren les còpies per enviar els originals a l’impremta, car la majoria o totes elles foren estampades i representades en la ciutat de Reus.

Alguns dels fascicles porten –en l’escuberta– les inicials P.V. per vendre o para vender

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Balls parlats i danses del segle XIX

  1. Antoni ha dit:

    L’autor de l’article sembla ser el Pare Andreu de Palma, que va estar moltes temporades en aquestes terres. Va morir als Caputxins de Sarrià i allà hi deu haver documentació, però… ai las! Els Caputxins m’han tancat la porta als morros i no puc saber què guarden i què no guarden d’aquest personatge. En fi… gràcies, no és la primera vegada que ens topem amb la col·laboració “entusiasta” de religiosos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s