ETA ja és història

Ahir al vespre, la sala del Castell va acollir la conferència de Vicent Partal, director de Vilaweb, sobre els reptes de futur de la premsa en català. Una xerrada força interessant, seguida d’un col·loqui on, a més del tema anunciat, es va parlar –com no podia ser d’altra manera– de la notícia que just s’havia conegut una hora abans de començar l’acte: la renúncia a la lluita armada per part d’ETA en el camí cap a la seva dissolució. El mateix Partal va comentar, a l’inici de la xerrada, l’excepcionalitat informativa d’un dia en què va haver d’escriure dues editorials per a Vilaweb.

A les preguntes respecte a la seva opinió en calent sobre la declaració d’ETA, Vicent Partal va respondre fent referència –llegint textualment algun fragment– a l’editorial que acabava de publicar. Un editorial valent –ETA, mig segle d’història basca– que pot ser objecte de pol·lèmica i que s’allunya força dels previsibles discursos sobre la victòria de l’estat de dret, les estadístiques de víctimes o els no menys previsibles brams d’aquells que fa quatre dies titllaven de servidors d’ETA els participants en la conferència internacional de Sant Sebastià.

«La violència, i això ho puc dir tranquil·lament ara que ETA s’ha dissolt, és un mètode i prou. A vegades serveix i a vegades no», afirma Partal, considerant que, des de la tarda del 20 d’octubre de 2011, ETA ja era història. I argumenta:

«No és pas la mateixa ETA que ens allibera de Carrero Blanco i l’ETA que mata Ernest Lluch. Com no és pas la mateixa ETA de Txiqui i Otegui i l’ETA d’Hipercor. Ni és la mateixa l’ETA que ajuda a tirar endavant els demòcrates de tot l’estat, i l’ETA que cínicament considera les platges d’Altea o d’Alacant com un tros més d’Espanya.
No és la mateixa ETA, però no ens confonguem: hi ha una sola ETA. I no es pot explicar l’ETA bona sense la dolenta, i a l’inrevés. Avui cal recordar que ETA és el fruit directe d’una dictadura, la franquista, que la va provocar i que va cometre molts més crims i més arbitraris que no els que ETA hagi comés mai. ETA és una reacció a la negació dels drets civils i nacionals que a molts llocs del món ha donat fruits semblants.»

Una afirmació contundent que, més enllà de la quantificació asèptica –i gens neutra– de morts –equiparant Carrero Blanco amb Ernest Lluch–, apunta interpretacions a la violència ara que aquesta ha arribat a la seva fi.

Una consideració valenta, però difícil, quan es parla de fets històrics recents. Mentre escoltava Vicent Partal em venien al cap les dificultats que hi ha, per exemple, per explicar raonadament la violència revolucionària a la rereguarda republicana l’estiu i la tardor de 1936. O la sistemàtica –i còmoda– demonització que es fa dels anarquistes, fins i tot per part de sectors que es reclamen defensors de la memòria democràtica i republicana quan han passat 75 anys.

Amb l’experiència del que avui encara et pot passar quan parles de la FAI, em sembla que costarà poder parlar d’ETA com un fet històric que s’ha d’ubicar en un context –«no es pot negar que la violència política sempre té unes causes profundes»– sense que la manca d’una condemna explícita, i molts cops visceral, s’interpreti com una justificació o una apologia. Però, afortunadament, els catalans tenim persones com Vicent Partal o mitjans nacionals com Vilaweb que ho fan des del primer dia.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s