Molts anys de rifes de panellets

«Es costumbre inmemorial que esta tarde y noche se rifen en los cafés, confiterías, droguerías y casinos, platos de dulces y ramilletes que son expuestos al público en mesas muy bien adornadas; y es tal la abundancia de dulces preparados para este año, que es de presumir que no puedan despacharse todos. Mucho puede, sin embargo, la afición y la costumbre, y mucho consume esa nube de golosos que caen sobre las almibaradas frutas en la noche de Todos los Santos, después de haber hecho lo que llaman la Castañada.»

Diario de Reus, 1 de novembre de 1860

 L’aparició, de forma regular, de premsa escrita constitueix una font prou valuosa per a conèixer les celebracions festives del passat. A Reus sabem que les rifes de panellets i confitura, a més de les visites als cementiris, eren ja comunes a la primera meitat del segle XIX, però gràcies a periòdics com el Diario de Reus o Las Circunstancias –també al Diario de Tarragona que es publicava a la ciutat veïna–  en tenim els detalls. A més, la ciutat va viure a mitjan segle un moment significatiu d’expansió associativa que va influir notablement en les celebracions públiques. Ben aviat, els periòdics aporten notícies sobre el desenvolupament de la festa, però també publiquen anuncis en què els establiments ofereixen els seus productes o promocionen les seves rifes.

Un anunci que detalla el pes dels plats, 30 d’octubre de 1859

Les rifes, com ja he comentat altres cops, se celebraven als cafès, a les pastisseries i a les societats recreatives o culturals. En aquest moment sembla que es combina la rifa de plats –probablement molt semblant a l’actual– amb la d’un ramellet –lot de diferents productes disposats de forma artística–, reservada, a vegades, només als guanyadors d’un plat de panellets i confitura, o bé que es rifava amb butlletes. Anuncis com «En la imprenta de este Diario hay para vender libretas y billetes a propósito para las rifas de dulces» (1864) semblen apuntar al caire oral, si més no, d’una part dels sorteigs. Gracies als anuncis podem constatar també que, fa segle i mig, la varietat de panellets era, si fa no fa, tan gran com la que trobem l’actualitat.

Anunci publicat el 31 d’octubre de 1861

Avui com ahir, la participació i el consum a les festes desafien les crisis. Diu el Diario de Reus del 3 de novembre de 1863.

«Extraordinario fué el consumo de dulces que se hizo en esta ciudad durante la festividad de Todos los Santos, pues quedaron completamente exaustos de aquellos los cafés y demás establecimientos en donde se expanden en semejante día. Tal era la afición a las rifas y el movimiento que se notaba en todas partes que nadie hubiera conocido de seguro que se estuviese tratando seriamente por el municipio de plantear una cocina económica, para hacer frente a los funestos efectos con que nos amaga la actual crisis industrial y monetaria.»

Esperem que aquest any, malgrat la crisi i el pont laboral de caire local, la festa reusenca continuï ben animada. Les rifes de panellets i confitura constitueixen, ara per ara, una dolça singularitat de la nostra tradició de Tots Sants. De moment, la colla del Bou i el Casal Despertaferro s’afegeixen a la celebració amb una rifa de diumenge a la tarda –el dia 30, de 7 a 9 del vespre– a la Taverna Despertaferro. A l’Agrupament Escolta i Guia Montsant-Cim s’avancen una mica més. Com en anys anteriors, fan la seva rifa de panellets. Enguany, el dissabte 29 d’octubre a les 6 de la tarda.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Molts anys de rifes de panellets

  1. Retroenllaç: La confitura i l’ambició reusenca | La Teiera

  2. Retroenllaç: Castanyada al barri | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s