Festes de l’oli

Reus celebra la seva festa de l’oli a mitjan novembre, quan bona part de les poblacions de la DO Siurana han començat la campanya, tot i que altres encara no ho han fet. En les setmanes següents sovintegen les diades d’àmbit local, d’acord al calendari de producció de cada indret. Fer festa d’allò que havia estat una activitat quotidiana és una pràctica molt comuna a la nostra societat, a la recerca de valoritzar els productes agrícoles a partir de la seves característiques i la seva vinculació a unes formes de vida –amb exposicions, exhibició d’artesanies populars, grups festius o música– i un territori. En definitiva, sumar qualitat i patrimoni.

L’oli és present a la nostra cultura des de fa molts segles. De fet, és un tret d’identitat cultural que compartim amb els altres països de l’àrea mediterrània i que ens diferencia d’altres gastronomies que empren greixos d’origen animal. En el passat, l’oli,  a més de l’alimentació, havia estat emprat per a la il·luminació, la fabricació de sabó, la preparació d’ungüents i remeis, formant part de rituals religiosos o essent objecte d’ofrena.

La festa de l’oli nou, 15a Fira de la DO Siurana, que tindrà lloc a la plaça de Llibertat el 18 i 19 de novembre, incorpora enguany la presentació d’un pa artesanal, el «pa de Reus», que ja s’havia elaborat a la ciutat. El pa i l’oli són, en definitiva, dues icones de la subsistència quotidiana i, ben sovint, apareixen associats en el repertori folklòric.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s