Els tresors d’Escaladei (1)

«Per tot el Priorat podreu escoltar la llegenda de les meravelloses riqueses amuntegades pels frares. Els vells han de dir-vos d’on ve el patrimoni de les famílies més cabaloses dels pobles veïns de Scala Dei. Hom conta d’unes sàrries d’or que va treure de la cartoixa un hisendat; de la creu curulla per dins de moneda que n’hagué un altre; de la campana plena d’argent que va desenterrar un tercer.»

Josep Iglésies, Scala-Dei (1935)

Encara avui, en el segle XXI de les llegendes urbanes que es divulguen per les xarxes socials, podeu escoltar, parlant amb gent gran –i no tan gran– del Priorat, contalles i narracions que tenen com a protagonistes els frares d’Escaladei. I més d’una persona us explicarà com, a casa seva, un avi, o rebesavi, va perdre dies cercant una gerra plena de monedes d’or que hi havia amagada en una cova de Montsant que un altre parent més remot coneixia. El llegendari sobre els tresors que hi havia a Cartoixa i que no van ser espoliats amb la destrucció del monestir perviuen encara a la memòria.

D’altra banda, la destrucció de tombes o l’excavació salvatge de recintes conventuals fou comuna després de la desamortització de 1835. És fàcil entendre, doncs, que a mitjan segle XIX, quan feia poc més d’una dècada de l’exclaustració, els rumors sobre tresors ocults i troballes de riqueses fossin constants. Uns rumors alimentats per una realitat: sovint s’amagaven a les cases, en temps de conflicte, monedes i objectes de valor que eren retrobats, anys després, amb motiu d’obres de reforma o per casualitat. No cal dir que la convulsa història del nostre país, amb constants períodes d’enfrontaments, saqueigs i actuació de faccions, més o menys irregulars, al món rural, afavorí aquesta situació.
En aquest context, cap al 1850, la cartoixa d’Escaladei va patir una intensa campanya d’excavacions que, de ben segur, va deixar encara més malmeses algunes enrunades construccions. Ho recollia la Gaceta de Madrid –l’actual BOE– quan el 19 de juny publicava:

«Ayer se ha dado principio a las excavaciones que [se] anunció días atrás iban a practicarse en las ruinas de la antigua cartuja de Scala-Dei.
Parece que dos son los puntos en los que se presume están escondidos los tesoros de los frailes, y se evalúa la cantidad en metálico hasta algunos millones. Para regularizar los trabajos y proteger los codenunciadores hay allí una compañía de tropa, guardias cviles, carabineros, mozos de la escuadra, y según dicen hasta el juez de primera instancia de Falcet con sus alguaciles y un escribano para dar fe del hallazgo e inventariar el dinero. Hoy han hecho correr la voz de que pasará a dicho punto el Gobernador de la provincia, el Comandante general y hasta el Capitán general de Cataluña.»

De fet, feia mesos –o anys, d’ençà la desamortització– que, de forma més o menys organitzada, o clandestina, la gent buscava tresors entre les runes de Cartoixa. En una crònica literària d’una visita a Cartoixa, d’octubre de 1846, l’autor es dol de la destrucció dels edificis: «las riquezas han desaparecido en la última revolución de 1835, los relieves han sido mutilados minuciosamente, y el local está lleno de pozos abiertos por la codicia ansiosa de tesoros imaginarios».

Però, el 1850 –segurament per alguna troballa concreta– es va disparar la febre de la recerca.

Continua

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els tresors d’Escaladei (1)

  1. Retroenllaç: «Moros, frares i tresors» | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s