Reivindicació del sidral

Tècnicament, el sidral és un preparat que, en contacte amb l’aigua, reacciona generant efervescència per a obtenir una beguda. És una mescla d’àcid tartàric, bicarbonat sòdic i sucre amb pols, amb adició d’unes gotes d’essència de llimona i granulat amb alcohol. També és el nom d’una beguda refrescant, feta a partir de suc de poma, creada el 1906 pel català Antoni Mundet a Mèxic i ben coneguda en aquell país.

El diccionari recull també el concepte més col·loquial de sidral com a confusió, desgavell o, simplement, merder.

La paraula forma part del llenguatge viu –més enllà de la disminució en el consum de la beguda– i és ben coneguda. A Reus, el seu ús continua ben vigent i, sovint, a la premsa i en la conversa, hom parla del sidral d’Innova –per posar un exemple de confusió i desgavell d’absoluta actualitat– o dels sidrals que organitzaven el Josep M. Gort Sardà i els seus amics, per esmentar una colla que, històricament, va fer bandera del concepte.

I si escric aquesta breu anotació, potser innecessària per algunes persones, és perquè l’empro sovint i no sempre amb connotacions negatives. Muntar un sidral pot significar crear un context d’efervescència del que sorgeixen noves iniciatives i propostes, o fer gaudir els participants d’una activitat.

En tot cas, constatant la sorpresa per desconeixement que la paraula provoca en altres persones, reivindico el sidral en les seves diverses varietats col·loquials.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s