L’autor era una bicicleta

Entre les moltes curiositats que ofereix la biografia de Josep M. Gort i Sardà, hi figura com va presentar el seu fill Ezequiel, ara autor del llibre Del Campanaret a Mart, que es presenta demà dimarts a l’Arxiu de Reus. L’Ezequiel apareix a Neurastenia, un opuscle de títol prou explícit, d’aquells  que publicava Gort, en braços del seu pare, com la bicicleta d’un conegut ciclista de l’època. Cal dir que les descripcions que acompanyen les fotografies de la publicació són, si fa no fa, tant poc fiables com aquesta i que les bicicletes eren vehicles molt estimats per Josep M. Gort i Sardà, gran aficionat al ciclisme.

Tot plegat, una anècdota divertida que reflecteix la personalitat d’un creador de projectes inversemblants que agitava l’aparent normalitat d’una societat sotmesa a un règim dictatorial. Perquè històries com les que explica Ezequiel Gort al seu llibre, en referència al seu pare, permeten –a banda de conèixer o recordar un personatge significatiu del segle XX reusenc– reflexionar sobre el passat i el present.

Sobre com, per exemple, la censura i la repressió del franquisme s’adreçà no només contra tot intent de contestació política, sinó també contra aquells que, des de l’aparent innocència d’uns divertiments innocus, gosaven animar la vida de la ciutat i posar color a la grisor dominant.

També ens ajuda a redefinir, un cop més, el concepte de cultura popular com a cultura generada des del poble i per al poble, sense necessitat de referents de tradicionalitat –ans al contrari– i  sense que popular signifiqui negar l’autoria concreta d’una iniciativa.

En aquest sentit, Gort i els seus companys foren inventors i generadors de festa, és a dir, de situacions col·lectives d’excepcionalitat que transgredien la normalitat quotidiana i provocaven el poder.

Des d’aquesta perspectiva de reivindicació de la cultura popular –i més enllà de la bona amistat que m’uneix al que un dia fou presentat com una bicicleta–, em satisfà haver col·laborat a impulsar l’edició de Del Campanaret a Mart, que serà presentat demà 20 de desembre a 2/4 de 8 del vespre, en segona convocatòria, per Joaquim Sorio, una persona que el va conèixer, en els seus vessants teatral i esportiu, i que avui exerceix de regidor de Cultura.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s