Música, recerca i compromís

El proper dijous 26 de gener, a 2/4 de 8, es presentarà a Reus, en el marc de les activitats prèvies a la Mostra taller de cant improvisat dels Països Catalans, el llibre Una persona amb un sac penjant. Viatge musical per les illes mediterrànies, de l’associació Mapasonor, publicat per Caramella. L’obra, escrita pel documentalista Sàgar Malé, amb aportacions del també documentalista Kilian Estrada i l’etnomusicòloga Maria Salicrú-Maltas, l’acompanya un DVD amb tres documentals sobre Creta, Sicília i les Balears.

L’obra té quelcom de llibre de viatges, explicant l’experiència de treball de camp, i alhora és el resultat d’una recerca etnomusicològica, amb articles que fan referència als indrets i les músiques estudiades. Prologat per l’antropòleg Josep Martí, inclou articles d’etnomusicòlegs com Robert Alzina (Menorca), Nuccia Maugeri (Sicília) i Francesc Vicens (Mallorca), així com també un assaig de l’antropòleg Jordi Alsina (Creta), que detallen en primera persona la seva visió de part de la seva cultura popular. Com afirmen els autors, «parlem del sentir profundament humà dels cantants místics de la Setmana Santa siciliana, de la militància popular per enfortir els cants improvisats o els cants de treball quasi perduts a les Balears, o de la forta relació de la vida i de les expressions musicals a Creta».

El llibre és també una obra militant, amb voluntat d’implicació, des de la cultura, en la societat. Mapasonor és una associació dedicada a la producció audiovisual com a instrument per a promoure els drets humans, l’educació per la pau, les cultures d’arrel o l’avantguarda en l’art. I la tria per part de Caramella del treball d’aquesta associació per encetar la nova col·lecció palesa el criteri de les entitats que impulsen la revista de no desvincular les seves activitats de recerca i divulgació d’unes necessitats socials que exigeixen compromís, crítica i mobilització. Que pot generar incomoditat a qui encara veu la música i el cant popular com pràctiques de mer divertiment i esbarjo, sense lligams amb una realitat massa vegades conflictiva. I que fa reflexionar sobre els contrastos d’un món en transformació. Amb les dificultats que comporta no acabar engolits per la globalització cultural homogeneïtzadora o l’adscripció a una etiqueta –música mediterrània, per exemple– sense tancar-se en el reduccionisme mitificador de la pròpia tradició.

El llibre-DVD de Mapasonor forma part del projecte Oïdes Mediterrànies, que parteix de la varietat de les músiques de la Mediterrània per a mostrar la relació entre les músiques, les cultures i la societat. El projecte vol aportar activitats i instruments pedagògics per a l’educació per al desenvolupament. Mapasonor ha editat altres materials que es poden descarregar des d’Internet.

Dijous 26 de gener. Presentació d’Una persona amb un sac penjant. Viatge musical per les illes mediterrànies (Creta, Sicília i Balears), a càrrec de Maria Salicrú i Sàgar Malé, de l’associació Mapasonor, i Montserrat Solà, de Carrutxa. A 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular, publicacions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Música, recerca i compromís

  1. MAPASONOR ha dit:

    Gràcies Salvador!!!

  2. Retroenllaç: Música, recerca i compromís | La Teiera | Educació Musical | Scoop.it

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s