Ball de gralles per Carnaval

Sembla que aquest carnaval tindrem ball de gralles, el divendres 17 de febrer a la nit, al Racó de La Palma, amb Els Ganxets i Canya d’Or. Com que en aquest món festiu,quasi tot ja està inventat, aquest no serà el primer –ni espero que el darrer– ball al so de la gralla que se celebra a la ciutat per Carnaval.

Cercant referències històriques, podem anar un segle, o més, enrere per trobar les gralles acompanyant alguna dansa, probablement un ball de bastons, en l’arribada improvisada del rei Carnestoltes de 1871. Però, pel que fa als balls de gralles, vull esmentar el que es va fer a l’Olimpo –és a dir, al Palau Bofarull– el diumenge 13 de febrer de 1916, a càrrec de grallers del Vendrell. Aquell any, la coneguda societat, dinamitzadora dels grans carnavals reusencs, va muntar un ball de coques, però de saló, a l’estil tradicional del país. Ho explica així el Diario de Reus:

«El ‘ball de la coca’ celebrado el domingo último en ‘El Olimpo’ ha sido otra de las fiestas anejas a las oficiales del presente Carnaval que han alcanzado un lisonjero éxito.
La ejecución de los bailables, a cargo de ‘Los Casimiros’, notabilísima ‘colla de gralles’ de Vendrell, fué superior. La concurrencia que rebosaba en mucho el gran salón de dicha sociedad, no cesó en toda la noche de prodigar sus aplausos a los dulzaineros vendrellenses.
Y la comisión organizadora, que asumía la responsabilidad económica del festejo, ha visto como la suscripción ha venido a ofrecer un superávit, el cual ha destinado integramente a adquirir tantas ‘cocas’ iguales a las del domingo, como asilados se albergan en la Casa de la Caridad, para obsequiarles en el dia de hoy.»

Els Casimiros agafaven el nom del seu cap de colla, Casimir Coll i Morros (1877-1939), que els dirigí des de 1895. Fou una de les millors colles de la seva època i devia tenir un excel·lent repertori de ballables. Si més no, això és el que fa pensar el que anota, anys després, una missió de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que visita el Vendrell a la recerca del repertori dels Romees:

«Sabíem d’una altra colla al Vendrell dita dels Casimiros, per anomenar-se així el cap de colla. Per veure si ens podia fer conèixer quelcom aprofitable, la vàrem anar a visitar. No vàrem poder veure el cap de colla, però una conversa amb la seva muller, en vàrem deduir que difícilment en podríem treure res del que a nosaltres ens interessava, puix que la colla era més aviat dedicada als balls moderns.»

I, de coques, també n’hi ha notícies abundants per Carnaval. Si més no, perquè això de repartir coca i vi als participants en una mascarada o als assistents a un ball era prou comú. La coca ha estat i és aliment de la festa. Però aquell any que es va fer el ball de coques de l’Olimpo, els republicans del Foment no es van quedar curts. El 17 de febrer van muntar una desfilada, segons El Heraldo de Reus, on hi figurava una coca enorme:

«Abrían la comitiva unos cañones de salva, siguiendo la comparsa de diablos, banda de cornetas, disfraces diversos, cuerpo de granaderos con farolillos, guardia de honor de la colosal torta que era conducida en andas, las autoridades carnavalescas y una banda de música. Numeroso público presenció el paso de la comitiva por los arrabales.»

Fa l’efecte que es va muntar un bon sidral. Feia broma aquesta monumental coca de les coques ballades el diumenge abans? Fou, la coca, un dels referents del Carrnaval reusenc de 1916? Honestament, no en tinc ni idea. Si ho esbrino, us ho explico.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ball de gralles per Carnaval

  1. Retroenllaç: Cantaval 2012 | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s