Llibres infantils i renovació pedagògica

«Els anys seixanta van ser uns anys de fe, la joventut creia que molts petits granets de sorra podien fer grans platges i que l’esforç de tots podia canviar i millorar el país.
El camp de l’ensenyament, tot i la seva modesta situació social, també va jugar fort en la recerca i aplicació de metodologies pedagògiques que renovessin l’escola per preparar millor els  futurs ciutadans.
La història de la feina de molts mestres d’aquells anys és la lluita contra una pràctica escolar molt generalitzada que es basava en la informació memoritzada, la disciplina militar, la catequesi obligatòria, la separació dels nens per sexes o classes socials, i tot sota el monolingüisme espanyol.»

M. Àngels Ollé

L’educació és una eina clau en el progrés i la millora de la societat. La paraula i l’aprenentatge de la lectura són fonamentals en l’accés al coneixement. El cicle «Testimonis. Memòria d’un passat recent» comptarà, aquest febrer, amb la participació de la pedagoga i escriptora de literatura infantil M. Àngels Ollé i Romeu.

Nascuda a Sant Sadurní d’Anoia, va venir a Reus el 1963 i, junt amb altres mestres, fundà l’Escola Mowgli amb voluntat de fer una escola activa, oberta a tothom. Abans havia treballat a l’Escola Talitha de Sarrià, on hi havia un equip de mestres –entre els quals, Marta Mata– molt implicat en els moviments de renovació pedagògica que naixien en aquells moments a Catalunya.

La seva motivació per escriure foren les necessitats  de l’escola. En un moment en què no hi havia llibres per fer escola en català, ni material didàctic, va començar a escriure llibres d’iniciació a la lectura i llibres de coneixement que van ser publicats per l’editorial La Galera.


Apa, apa, primer llibre de la col·lecció «A poc a poc», amb textos de M. Àngels Ollé i il·lustracions de Pere Prats Sobrepere. Editorial La Galera.

Compaginant la docència amb la creació literària, M. Àngels Ollé ha escrit una bona pila de títols. La seva obra és ben coneguda entre els mestres de l’alumnat més petit de les nostres escoles, ja que ha fet molts llibres destinats a la iniciació a la lectura. A partir d’un treball de recerca sobre el procés de la lectura a partir del mètode Montessori, va crear la col·lecció «A poc a poc», que permet començar a llegir una història a partir de saber només algunes lletres i fer-ne una lectura significativa. Va escriure també llibres de text per tal d’apropar a l’escola un món i una cultura que en aquells anys no estaven normalitzats. I contes o guions publicats en format de còmic. Narrativa infantil breu, en definitiva, amb un llenguatge planer i assequible. La seva obra ha estat traduïda del català al castellà, a l’èuscar, al francès i al portuguès.

«– Jo també el tenia!»

Quan, preparant l’activitat, remenàvem llibres com Ara no plou o La carta, més d’una persona de l’entitat va constatar o descobrir que les frases amb què havia començat a llegir havien estat escrites per M. Àngels Ollé. Hi ha una generació que ha crescut amb els seus llibres.

Cicle «Testimonis. Memòria d’un passat recent», organitzat per Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus. Conferència de M. Àngels Ollé i Romeu, «Molts petits granets de sorra podien fer grans platges». Llibres infantils i renovació pedagògica.
Dimarts 7 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Arxiu de Reus.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s