Graelles o teieres

A Reus sovint es parla de graelles per a designar les teieres que s’ubicaven a la plaça del Mercadal:

«Teyeras se’n diu en català y no graellas, pero com aquest darrer nom era l’usat per los vehins de Reus en los temps que vaig a referirme, graellas ne hi direm, que no és el cas ara de alambicar en materia de vocables. Se tracta de las lluminàrias especials, pròpias del nostre poble que, en dias de festa extraordinària, religiosa o cívica, per ordre de l’Ajuntament se posavan a la plassa del Mercadal, com antigament ne deyan, o de la Constitució, que’n dihem ara. Cuatre pals groixuts, de uns quinze pams d’alsada, plantats equidistants en los extrems de la plassa, a trenta pasos de las casas, y demunt d’ells un bras de ferro que sostenia un enrexat de forma varia, ple de asclas de teya rehinosa que cremavan des l’entrada de fosch fins a las dotze de la nit, heus aquí lo que eran las graellas. Pasat lo dia o dias de festa, se treyan pals y ferramenta y’s guardan en lo magatzem de la Vila.»

La descripció, de mitjan segle XIX, és de Josep Güell i Mercader. Ambdues denominacions –teiera i graella– són equivalents. A Mallorca en diuen festers.

No cal insistir en la importància de la il·luminació dels carrers a les viles antigues com a necessitat pràctica i com a estri de construcció de l’espai festiu. Per això pot resultar curiosa, però en absolut sorprenent, aquesta petició dels jurats de Valls als de Reus, de 1627. Com que la grafia és molt clara, me n’estalvio la transcripció:

(Del fons de correspondència conservat a l’Arxiu Municipal de Reus)

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Graelles o teieres

  1. xaviaranda ha dit:

    A Vilafranca també està referenciat amb el nom de graelles. Salutacions!

  2. Retroenllaç: Adobar la teiera | La Teiera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s