Una solemnitat funerària per a blasmar el difunt

Les solemnitats amb motiu de la mort d’un personatge notable constitueixen una forma de celebració ben comuna en temps medievals i moderns. A l’igual que en les festes excepcionals que generen les entrades dels senyors a la vila, les commemoracions de victòries militars o les accions de gràcies a la Mare de Déu, aquestes solemnitats s’estructuren a partir dels diferents estaments socials –poder civil, Església, confraries d’ofici–, amb voluntat de palesar un dol col·lectiu i cohesionar la comunitat per mitjà de l’explicitació de la seva adhesió al poder, tot reforçant l’ordre social.

Per aquesta raó sorprèn trobar en temps medievals una celebració que sembla clarament transgressora respecte al paper habitual d’aquestes solemnitats. El 1445, Reus fa festa amb motiu de la mort de l’arquebisbe de Tarragona… per a blasmar la memòria del difunt.

Les referències documentals es conserven a l’Arxiu Municipal de Reus i ho explica Ezequiel Gort al volum sobre la vila medieval de la Història general de Reus (2003).

L’arquebisbe es deia Domènec Ram i, en la seva actuació va voler anar més enllà de la seva autoritat –els arquebisbes tarragonins eren senyors del Camp de Tarragona però no directes de Reus– per a controlar completament el govern de la vila. Segons Andreu Bofarull, l’arquebisbe volia rebre directament el vassallatge de la vila, a la qual cosa els reusencs s’oposaren.

El cert és que hi va un enfrontament per una qüestió de límits entre Reus i altres llocs veïns. Ja fos per aquesta causa o per d’altres, el cert és que els reusencs havien d’estar profundament dolguts de l’arquebisbe, tant, que quan Domènec Ram va morir a Roma, el 26 d’abril de 1445, Reus va celebrar per primera, i sembla que única vegada, la mort d’un arquebisbe amb una gran festa, amb música pels carrers i constatant que hi havia parelles de nuvis que celebraven el seu matrimoni aquests dies. Cal recordar que els casaments eren, a l’època, sempre motiu de festa pública, més o menys tolerada per les autoritats. El Llibre de la cadena recull, en aquest sentit, una ordinació municipal del moment –1475– que prohibeix fer ball a les nit, a les portalades de les cases, amb severes multes als infractors, entenent, però, que «en açò no sie entès ballades per sponsalles o noces ni la jornada de carnestoltes».

L’acta del Consell municipal del dia 22 de maig de 1445 no pot ser més contundent respecte a la crida a fer festa per la mort del bisbe: «declara lo dit Consell que no cesasem de balar ni cesasen de sonar les trompes e los trompadós per çò com hi avia ·vj· parels de novis e que no stigesem de solaçar per la mort del senyor cardenal, per ço com no·s trobava que aguéssem acostumat de tenir dol de nengun archabisbe qui morís.»

Hom pot pensar que es festeja la mort d’un cabdill enemic en un context de guerra. Potser perquè, de fet, el 1349, els tarragonins ja consten com a «enemics mortals» dels reusencs, també en circumstàncies d’enfrontament amb l’arquebisbe.

Els reusencs tampoc no van anar a les novenes que es feien per l’arquebisbe. Així ho afirmaven el 2 d’agost: «Declara lo dit Consel que per ço com no és acostumat de anar a la novena de arcabisbe, que no·y anassen en neguna manera». Des de Tarragona, la posició dels reusencs devia sembla excessivament dura i van insistir. El 29 d’agost, el Consell es ratificava: «Declara lo dit Consel que no anasen a la novena del senyor cardenal.»

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s