El drac que no fou

La història dels elements festius de la ciutat té, de vegades, aspectes curiosos. Reus compta, en l’actualitat, amb un drac festiu, construït pel Ball de Diables, el 1992. Anteriorment, sabem que n’havia existit un altre, al primer terç del segle XIX, fet amb una intencionalitat política clara. Cap al 1823, amb un govern absolutista, els frares del convent de Sant Francesc de Reus construïren un drac, per a fer festa i escarni dels seus adversaris polítics. Explica Antoni de Bofarull que «los frares de San Francesch feyan una professó per a celebrar l’acabament del pórtich de sa iglésia […] y per a revestir de més pompa aquella festa, se manà construir un inmens drach de cartró, que precehís a la professó, lo mateix que fan los gegants». Fou un drac fet seguint el model vilafranquí –al convent hi havia un frare d’aquesta població– que «tenia lo bech obert, la llengua movedissa, y fins treia foch per la boca». La seva pirotècnia, però, anava adreçada a les cases dels liberals i s’explica que es posava a la porta de les seves cases per aviar coets i carretilles.

Aquest drac va tenir una vida curta: s’acabà el 1833 amb el canvi de govern. I, el 1834, els liberals van fer un altre drac, a imitació del primer, que fou cremat al mig del Mercadal un dimarts de Carnaval, fent burla del drac dels frares.


L’actual Drac de Reus, en la seva primera sortida a la Festa Major (1993)

Ja al segle XX, l’anècdota és que, el 1964, després de la Festa Major, la comissió de festes municipal es va plantejar, entre altres propostes per enriquir el contingut de la celebració, la construcció d’un drac de foc, articulat. Ho recull la memòria que conserva l’Arxiu Municipal:

«Crear, si fuese posible, otra figura nueva, como –por ejemplo– un dragón de cien pies, que echara humo, fuego y petardos por la boca y con articulaciones en el cuerpo para poder contorsionarse. Dado el efecto que produciría esta nueva adquisición, por su largura y su movimiento oscilante, representaría una novedad para Reus que causaría la admiración de pequeños y grandes, y además su coste no sería elevado.»

No sabem quina funció es volia donar a la nova peça, però probablement cal imaginar que hauria fet cap al costat dels gegants i la mulassa. La comissió apuntava la possibilitat de muntar un concurs d’idees, comptant amb la col·laboració de la ràdio, per tal de popularitzar la nova bèstia festiva des d’un primer moment. «El coste, repetimos, no podría ser elevado, y su popularidad, en cambio, si se hiciera de la forma indicada sería mucha.» Malgrat tot –exposava la comissió de festes– si això no era possible per a l’any següent, es podia intentar per al 1966.


L’actual Drac de Reus, en la seva primera sortida a la Festa Major (1993)

Aquest drac no es va arribar a realitzar. No sabem perquè es va desestimar la idea. En tot cas, aquesta no era l’única proposta que es va fer en aquell moment: també es proposava arreglar el vestit dels gegants indis i canviar el de la Vitxeta. I «arreglar los cabezudos actuales, haciéndoles unas aberturas en el cuello, para que los portadores puedan respirar bien y sean, en conjunto, más llevaderos. También deberían pintarse otra vez». I, probablement, aquesta fou la prioritat per a l’Ajuntament. Els nanos fets per Modest Gené eren unes peces magnífiques, però la seva gran envergadura i el pes considerable els feien difícils de portar i de ballar. L’Ajuntament encarregà una nova comparsa de nanos, primerament a un obrador valencià i més tard a David Constantí, que va reproduir els nanos de Modest Gené amb un pes més reduït, estrenant-se el 1969.

I la ciutat va haver d’esperar fins al 19 de setembre de 1992 per a tenir un drac de foc.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s