El patrimoni de les paraules

Acaba de sortir, en segona edició, el llibre de Pere Navarro, Aproximació geolingüística als parlars del Priorat, que Carrutxa ja va publicar l’any 2000 i que feia temps que es trobava exhaurit. Malgrat que pugui semblar paradoxal, fer segones edicions és –per a una associació cultural sense ànim de lucre– encara més difícil. Ja ho és, moltes vegades, treure llibres al carrer: tirades força més curtes, amb un cost més elevat per llibre que el d’una editorial comercial, que només el voluntarisme militant d’autors i editor compensa perquè el llibre arribi a la llibreria a un preu raonable per al públic.

I no esmento en aquest raonament les subvencions, perquè, des de fa anys, els ajuts institucionals són sempre benvinguts, però el projecte editorial de Carrutxa –que es diu Migdia Serveis Culturals, i ha col·laborat amb altres associacions– ha intentat funcionar, en la mesura de les seves possibilitats, generant recursos propis. És a dir, posant els llibres en distribució a les llibreries. El balanç és modestament positiu i avui comptem amb un bona rècula de títols. Això sí, amb limitades possibilitats de reeditar aquells que s’han anat exhaurint. En tot cas, és engrescador, en temps difícils, creure que, si més no, una part –important– de l’activitat de difusió del patrimoni i la memòria té una certa continuïtat assegurada.

Aquesta publicació també reflecteix com, des de Carrutxa, entenem el patrimoni cultural popular: des de la festa o l’etnografia de la vida quotidiana, fins a les paraules, la història del territori, les creences o les idees.

El llibre que m’ha servit per encetar aquesta reflexió, sense voler ser una obra exhaustiva –el títol ho explicita–, ha estat, a l’espera d’altres treballs, un treball de consulta imprescindible per a les persones interessades en la geolingüística i el coneixement de la diversitat de la llengua catalana a la comarca del Priorat. Fa un parell d’anys, l’amic Jordi Martí va publicar una bona ressenya del llibre, que us recomano si en voleu saber més:

«El llibre és exactament el que el seu títol indica. Es tracta d’una aproximació perquè, tal com ell mateix indica en el llibre, l’estudi que presenta, adreçat a descriure com parlem català al Priorat i per què ho fem així, no és un estudi en profunditat de totes les característiques vocàliques, consonàntiques, de morfologia nominal i verbal, i lèxiques sinó més aviat una aproximació […].

Tot i que es tracta d’un llibre diguem-ne científic i per tant difícil d’entendre per a qui no estigui avesat a la terminologia filològica, l’autor intenta fer accessible les dades que dóna i explica. És evident, però, que no és un llibre de lectura entenedora si no es dominen algunes de les bases de la gramàtica històrica i de la dialectologia catalana. El llibre, però, compta amb un apartat recomanable fins i tot per a qui no entengui ni un borrall d’aquests camps de la lingüística. Es tracta de setanta-dos mapes que tracten fenòmens diversos amb explicacions sobre quines són les solucions que tenen en cada un dels pobles del Priorat segons les dades recollides per l’autor i les enquestes lingüístiques que va aconseguir fer. Per als lectors no introduïts en els temes de la dialectologia, resultarà igualment interessant i curiós veure com a la comarca utilitzem quatre paraules diferents per referir-nos al “poal”, que és com jo anomeno aquest recipient per a l’aigua. Les formes més esteses són la meva i “càntir”, seguides per la forma “pitxell” i “selló”, que només va localitzar a la Bisbal de Falset.»

Jordí Martí, «Pere Navarro i els parlars del Priorat» al bloc Prendre la paraula.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El patrimoni de les paraules

  1. carrutxa ha dit:

    Presentació del llibre a Falset:
    Dijous, 1 de març, a les 7 de la tarda, a l’Arxiu Comarcal del Priorat (Castell de Falset)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s