El Vitxet, fumador i amb pantalons

És prou conegut que les parelles més antigues dels actuals gegants reusencs –que volen ser una representació de la humanitat sencera– es construeixen al tombant dels segles XVIII i XIX, aprofitant les parelles anteriors. Reus compta amb gegants, si més no, des del 1620 i  sabem que a finals del 1700, segons Andreu de Bofarull, n’hi havia dues parelles, la gran i la petita, aquesta darrera formada per un gegantó –és a dir, una peça de mig cos en que es veuen les cames del ballador– i una geganta negra.

El caire de gegantó es va mantenir, a les noves parelles, en el gegant més petit, conegut popularment com a Vitxet. Ho explicita Bofarull quan, parlant d’aquell més antic, afirma: «Iba con calzones cual en nuestros días también lo hemos visto en el que le sucedió.»

A diferència de la de la seva companya, la indumentària del Vitxet ha canviat ben poc en el darrer segle

Els Vitxets esdevingueren, doncs, la representació del continent europeu, sortint amb els moros i amb els indis, i desestimant-se –per raons econòmiques i polítiques– la construcció d’uns gegants negres al primer terç del segle XIX. En aquest moment, el Vitxet portava pantalons i, fins i tot, algun any, fumava, tal com mostra alguna anotació a la comptabilitat municipal: «un sigaro por el gigante pequeño» (1839). Comenta Ricard Solana, al seu Llibre dels gegants i altres entremesos de Reus, que la pràctica era comuna a altres gegants de l’època.

Parlant de les tres parelles de gegants bicentenaris, Ricard Solana explica que «el vestuari inicial era en tots els gegants pràcticament igual a l’actual, excepte en el cas del Vitxet. Aquest, en lloc de la túnica i esclavina, portava pantalons, vestit com un europeu de l’època; era, doncs, un gegantó d’estil similar als que hi havia a mitjans del segle XVIII. Encara l’actual Vitxet conserva, sota la seva estructura, l’antiga carcassa que li arribava només fins a la cintura.» Aquesta estructura és la que sustenta la peça antiga que es pot veure a l’exposició Ara toca festa, ubicada al Museu d’Art i Història.

Detall de l’estructura antiga del gegant on es poden observar les modificacions

El Vitxet va portar pantalons fins a la segona meitat del segle XIX, moment en què va deixar de ser un gegantó per a esdevenir el gegant de menor estatura. El canvi no va agradar a l’historiador Andreu de Bofarull, que diu que «se le disfrazó suprimiéndole los pantalones y cubriéndolo con un traje talar que nada significa». I potser tampoc massa a altres persones, llegint el comentari que publica el Diario de Reus el 30 de maig de 1861, diada de Corpus, en referència a la sortida de la tarda anterior:

«Chasco.— Se lo han llevado por completo los chiquillos que durante todo el día han estado impacientes aguardando la salida de los gigantes, para saludar a su querido y festivo Vichet. Este elegante caballero ha desaparecido habiendo sido reemplazado por un esforzado guerrero, que a juzgar por algunas piezas de su traje, debe pertenecer al siglo XIII.»

Més enllà de la curiosa apreciació temporal, la nota sembla indicar que el canvi es va produir per Corpus d’aquell any, fet que confirma aproximadament el testimoni, esmentat per Ricard Solana, d’una dona, filla de Reus i espectadora dels gegants a l’Exposició Universal de Barcelona del 1929, que el situava al 1862, en unes declaracions a El Heraldo de Reus. El cronista explica com «una buena señora, emocionadísima, relataba no haber visto al vichet desde la fecha en que el gigante vestía pantalones».

Un cop d’ull a la comptabilitat municipal ens confirma que, efectivament, l’any 1861 l’Ajuntament va pagar treballs i es va renovar el vestuari dels gegants. El Diario de Reus va considerar que, pràcticament, s’havia fet un nou Vitxet. I comentà amb ironia:

«La Vicheta, viuda del primero, que ni tan siquiera ha llevado luto por la muerte de su marido, se ha presentado elegantemente ataviada y despreciando hablillas del público, muy justas por cierto, ha contraído matrimonio con el nuevo personaje a pesar de la grandísima diferencia de edad, sin duda porque ha olido que con él podría presentarse con mayor lujo entre la sociedad.»

Per als aficionats als aniversaris, el jovenet, avui, té 150 anys i la Vitxeta, malgrat superar-lo en edat, continua tan jove i eixerida com sempre. Coses de gegants.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a El Vitxet, fumador i amb pantalons

  1. Estem preparant una exposició anomenada MANS! que inaugurarem cap a l’Octubre a Granollers. Cap la possibilitat de que ens donis permís per publicar les imatges i el text d’aquesta entrada a la mateixa exposició citant el teu nom?

    Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s