El pa de Reus

La riquesa de noms associada a un aliment tan fonamental a la nostra cultura com el pa, és molt gran. Les denominacions locals dels pans artesans, atenent a la forma de la peça o a alguna característica específica en el procés d’elaboració, foren prou comunes en el passat i algunes continuen vigents en l’actualitat. En són un exemple proper els coneguts tinyols –que alguns anomenen pa de monyo– d’Ulldemolins.

Tinyols d’Ulldemolins

Els noms poden variar del lloc d’origen a la resta d’indrets on s’elabora. Hom anomenava, al territori peninsular, pa de Mallorca al pa fet sense sense sal, en referència a la forma comuna d’elaborar-lo a l’illa. El Diccionari Català Valencià Balear defineix el pa de Reus com un pa grenyat amb dues meitats iguals. Un nom que es coneixia arreu i que encara empren alguns forns de Barcelona. A Reus, però d’aquest tipus de pa, en deien pa de plec, atenent la seva forma d’elaboració.

Pa de Reus

La denominació era ben vigent al primer terç del segle XX. L’he trobada, de retruc, en diversos textos i es va mantenir en la memòria. En una notícia de La Vanguardia – el maig de 1926– un fabricant de farines de Barcelona comenta:

«Los panaderos buscan harinas que les hagan lucir su obra, y con verdaderas extra blancas no pueden elaborarse los panecillos (llonguets), «pa de crostons», coronas ni aun pan de Reus o de Valls, que son una clase de pan que exige una harina y un trabajo especial.

El consumidor catalán está acostumbrado a esos panes, no por su forma, sino por el gusto más agradable que les comunica tamaña elaboración, a condición, claro está, que se empleen buenas clases de harina.»

El comentari relaciona els noms de Reus o de Valls. El diccionari descriu el pa de Valls com «el que té forma llarguera amb els extrems boteruts arrodonits; ve a tenir la forma del pa de monja, però és més llis i no fa tanta crosta» En l’actualitat, hi ha, efectivament, alguns forns que elaboren aquest pa artesà, amb la massa caragolada i plegada.

Fa uns mesos, el gremi de forners reusenc es va proposar, a partir del coneixement per pròpia experiència d’alguns dels seus membres, recuperar la fabricació del pa de Reus, desapareguda per l’evolució tècnica i –sobretot– pel costum de servir en l’actualitat el pa tallat a llesques. Aquesta antiga forma de pa s’hi adapta poc, tot i tenir altres avantatges, com el de conservar-se més temps, expliquen. La difusió del nom i el retorn del producte als taulells és una forma de posar en valor el treball artesà d’alguns forners i donar a conèixer l’ofici, alhora que recupera una petita part del nostre patrimoni cultural més quotidià.

Aquest és el reportatge del programa «10 comarques». que va emetre Canal Reus TV, el passat 2 de març.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a El pa de Reus

  1. Cuina Cinc ha dit:

    molt rebé aquesta entrada!!

  2. Esther ha dit:

    On podem trobar el “pa de Reus” a Reus?

    • spalomar ha dit:

      Al reportatge de Canal Reus TV que hi ha enllaçat surten un parell de forns que l’elaboren, però jo l’he vist anunciat en altres establiments. En tot cas, si vas al forn Cabré, al carrer Ample – el Joan és l’actual president del gremi– et poden indicar quins forns el fan més habitualment.

  3. Cuina Cinc ha dit:

    Bon dia, Salvador,
    tradició, patrimoni?
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/pa-amb-tomaquet-des-de-1887-fins.html
    Salutacions, bon cap de setmana,

  4. Cuina Cinc ha dit:

    Salvador,
    M’ha agradat molt aquest post amb l’enllaç que has posat de del programa Comarques.
    Si em dónes el teu permís t’enllaçaria al post que vaig fer del pa amb tomàquet.
    Com sempre una excel·lent feina la que fas.
    Gràcies per endavant i salutacions,

    • spalomar ha dit:

      No hi ha cap problema, evidentment, al contrari, posa l’enllaç i content que la informació que publica la Teiera serveixi…

  5. Cuina Cinc ha dit:

    Bon dia, Salvador,
    Moltes gràcies ja ho he posat, està en l’entrada dedicada al pa amb tomàquet quan parlo del pa.
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/05/pa-amb-tomaquet-des-de-1887-fins.html
    Et vaig posar també en la nit de Nadal.
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2011/12/la-nit-de-nadal-toza-o-tronca-de.html
    Una entrada interessant per la feina que fas és les rosquilles:
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/04/rosquilles-de-lantonia.html
    i la sopa d’all:
    http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/02/fa-un-any-sopa-dall.html
    Un bon cap de setmana i gràcies per compartir!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s