La Víbria i les bèsties de foc al Mercadal

Amb motiu del cinquè aniversari de la Víbria de Reus, les bèsties de foc de la ciutat –la Cabra, el Drac, els Bous i la Vedella–, junt amb la Víbria de Tarragona, la van acompanyar ahir a la tarda, encenent en una plaça del Mercadal tot just remullada per un ruixat primaveral.

La víbria o vibra és una figura del bestiari fantàstic, una bèstia fabulosa. En els textos medievals, quan fan referència a les festes al carrer, aquest nom s’empra sovint com a sinònim de drac:

«La vibra és un dragó que té la següent natura: que si ella troba un home que està ben vestit, sobtadament li cau a sobre i li fa tot mal que li pot fer, però si veu un home que està nu, li té por i fuig.» (Bestiari català, Universitat de València, 2010)

L’actitud de la víbria davant les persones exemplifica, doncs, la força  de la renúncia personal: «I així com la vibra fuig de l’home que veu nu, així fuig el món d’aquells que estan despullats de les riqueses mundanes.» Un simbolisme prou diferent, doncs, del drac derrotat per la força de les armes, per un cavaller, que la tradició cristiana identifica amb sant Jordi, però que és present en moltes mitologies europees. En tot cas, adaptar la llegenda pròpia del 23 d’abril amb una víbria pot aportar resultats ben curiosos, amb un cavaller despullat deslliurant la donzella després de foragitar l’animalot…

D’aquesta percepció com a personatge femení, identificat amb el drac, sorgeix que en el bestiari festiu contemporani es consideri com la femella de l’espècie. Les figures que la representen són de construcció relativament recent i la de Reus no n’és cap excepció. Fou construïda el 2007 per iniciativa de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya per a celebrar el centenari del Foment Nacionalista Republicà, històrica societat del republicanisme reusenc. Obra de l’escultor reusenc Manel Llauradó, va ser estrenada un 21 d’abril, fa cinc anys.

Aquestes són algunes fotografies de la trobada de bèsties de foc.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s