Els Fets de Maig

Enguany, en finalitzar la manifestació del Primer de Maig de Tarragona, van sonar La Internacional, A les barricades i Els Segadors. Les versions escollides –o trobades a la xarxa– potser no eren les millors ni les més adequades, i, fins i tot, algun himne contemporani com L’estat i la revolució, dels Eina, potser hauria estat més seguit pel jovent que participava a la marxa, però vull pensar en el significat simbòlic que volia tenir el repertori: unitat de les classes populars i les forces obreres en un moment difícil, d’atur, de crisi econòmica, d’agressions a la llengua i retallades en sanitat i educació, de pèrdua de drets aconseguits després d’anys de mobilització.

Fa 75 anys, la rereguarda republicana va viure els més greus enfrontaments entre organitzacions antifeixistes dels anys de la guerra. Els enfrontaments violents van començar a Barcelona quan, després de dies de fortes tensions i diferents episodis de confrontació arreu del país, Eusebi Rodríguez Salas, comissari d’ordre públic de la Generalitat de Catalunya i militant del PSUC, va ocupar, el 3 de maig, amb centenars de guàrdies d’assalt, l’edifici de Telefònica situat a la plaça de Catalunya, que era sota control de la CNT, acusant el comitè d’empresa d’extralimitació en les seves funcions. L’organització anarcosindicalista va declarar la vaga general i va fer un crida a defensar l’edifici. Les barricades van tornar als carrers, aquests cop amb els militants de la CNT–FAI amb els del POUM –Partit Obrer d’Unificació Marxista– a una banda, i els del PSUC, Estat Català, ERC i Acció Catalana a l’altra. La lluita durà fins al 7 de maig. I no entraré en detalls, perquè hi ha abundant bibliografia per apropar-se a una fets que encara avui aixequen enceses polèmiques.

Entre moltes altres argumentacions, hi ha els qui consideren que els enfrontaments de maig foren la conseqüència inevitable de la necessitat de restaurar la legalitat republicana i de posar ordre a la rereguarda, en benefici dels esforços de guerra. De l’altra, els que apunten que la derrota de la CNT –o la traïció dels seus dirigents– suposà la fi del procés revolucionari, consolidà el poder de l’estalinisme soviètic –que acabà sacrificant la República en funció dels seus interessos internacionals– i obrí un període de repressió duríssima contra els comunistes heterodoxes, amb la persecució i assassinat de militants del POUM i llibertaris.

A Reus, no hi hagué fets tan violents ni sagnants com els que es van produir en altres ciutats. En conèixer els fets de Barcelona, els locals de la CNT i la FAI es van protegir amb sacs i metralladores. Des del camp d’aviació arriba una columna militar que ocupà la plaça de Prim, apuntant amb un canó a la seu del POUM. Després es produí un assalt als locals del partit per part d’elements estalinistes, que titllaven de feixistes els del POUM, i algú desplegà des del balcó una bandera monàrquica que suposadament s’havia trobat a la seu dels comunistes dissidents amb la política de la Unió Soviètica. Avui ens pot semblar inversemblant, però, a l’època, la premsa d’arreu del país es va fer ressò de la troballa com a prova evident de la conspiració poumista contra la República…

Potser no és còmode apropar-se  als fets d’aquell maig de fa 75 anys. I malgrat tot, ens cal recordar, conèixer i analitzar els errors del passat per afrontar un present força diferent en el context, però no menys mancat de necessitat de mobilització contra un feixisme que creix arreu i actua amb impunitat. Perquè, a la fi, ni es va poder fer la revolució ni es va guanyar la guerra, i avui encara patim les conseqüències de la llarga dictadura franquista

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en les idees, memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s