La difusió del joc de bitlles

Ja fa anys que la pràctica del joc de bitlles –a les comarques de la Catalunya Nova, en la modalitat de joc de sis– s’ha anat consolidant com a forma d’esbarjo, activitat de festa, trobada o competició esportiva.

A l’Hospitalet de l’Infant, amb motiu dels 25 anys de la recuperació del joc a la població, el Foment Cultural hi organitza la mostra «Bitlles, bitllots i garrot», que es podrà visitar a la sala d’exposicions Infant Pere (Pl. del Pou), del 17 al 27 de maig.

L’exposició vol oferir una visió general del joc segons la normativa de la Coordinadora i de la Federació, a més d’una mostra de peces de diversa procedència –especialment de l’Aragó– com a exemples d’un joc conegut arreu.

Si la revitalització del joc al Baix Camp va arribar, a la dècada de 1980, gràcies a l’impuls del Grup Cultural Rasquerà –que el 1989 publicà Set anys d’una experiència: el joc de birles a Rasquera–i a la feina de recerca i divulgació patrimonial de Carrutxa, el cert és que el Foment Cultural de l’Hospitalet ha estat un dels grups més actius i amb més continuïtat en la pràctica del joc.

Carrutxa, el 1984, havia publicat a la seva revista els resultats d’una primera recerca –meva i d’Assumpció Rehues– sobre les bitlles a la comarca. Més tard, el 1991, Carrutxa va produir una exposició itinerant que va circular per nombroses poblacions. El 8 i 9 de juny d’aquell any es van organitzar a l’Hospitalet unes jornades d’estudi i debat sobre les bitlles.

Al mateix temps, però, altres persones, en altres indrets –un mecanisme habitual en la cultura popular que contradiu els que creuen en un únic punt d’origen dels costums–, impulsaven la revifalla del joc al Baix Ebre i el Montsià, a les comarques de Ponent o a Barcelona. Avui, el joc es practica en diverses variants, des de les estrictament locals fins a les més esportives, regulades per la Federació de Bitlles Catalanes, passant per la Coordinadora, que el 1984 aprovà les seves normes a Rasquera. I, a Reus, hi ha els equips del Casal Despertaferro (Federació) i del Ball de Diables (Coordinadora).

A diferència del que passava fa vint-i-cinc anys, avui és prou fàcil trobar un joc de bitlles. Fins i tot, a la xarxa.


Jugant a bitlles, cap al 1990

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s