El joc de bitlles, apunts de recerca

A tall d’apèndix a l’entrada anterior, una mena d’exposició virtual sobre joc de bitlles, publico avui algunes imatges del fons de Carrutxa que corresponen a la recerca efectuada a la dècada de 1980. En aquell moment vam localitzar, a més de nombrosos testimonis sobre la pràctica de les bitlles, jocs –o peces soltes– en poblacions com Albarca, Alforja, Ulldemolins, Siurana –on s’hi jugava–, Torroja del Priorat, Escaladei –on també s’hi jugava–, el Molar…


Bitlles d’Arenys de Lledó, Alforja, Ulldemolins i Escaladei

Hi havia dos fusters a Reus que havien fabricat bitlles, tornejant-les. Domingo Just, al carrer de la Victòria, que feia les bitlles de Siurana, i un altre –del qual he de cercar el nom, que tenia un petit taller al raval de Martí Folguera–, que en va fer diversos jocs, també a partir de models antics, en el moment en què les bitlles van començar a revitalitzar-se. Més tard, en van fer Jordi Aixalà i Xavier Orriols, ambdós, constructors d’instruments. Tot plegat, però, en aquell moment era prou difícil trobar jocs.


Bitlles als tallers de Domingo Just i del raval de Martí Folguera

La realització d’una exposició itinerant sobre el joc va ser una bona oportunitat per a descobrir altres jocs i conèixer variants locals. En la seva estada a la Sénia, el 1995, es va fer una mostra amb nombrosos jocs de diverses poblacions del Baix Ebre i el Montsià. L’exposició, inicialment centrada en la modalitat de joc de sis, es va ampliar amb motiu de la seva estada a Esterri d’Àneu, fent referència als jocs de nou bitlles característics de les comarques pirinenques.

 

 
Bitlles i bitllots de Torroja del Priorat i del Molar

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s