Parlarem de festa


Ferran Sugranyes/ Carrutxa

Tossuts com som, a Carrutxa ens proposem, cada juny, parlar de festa. Reflexionar i entrar en debat sobre la festa, la seva història i evolució, els problemes que comporta el moment i les perspectives de futur, no sempre és còmode. Perquè la festa, tota festa, reflecteix la comunitat que la celebra, amb les seves qualitats i les seves misèries. I en temps estranys, de retallades pressupostàries i involució ideològica, els comportaments davant la festa que s’apropa no són tan diferents dels que hom pot copsar en altres àmbits de la vida.

A Reus, com en altres ciutats, a partir de la penúria econòmica i els canvis –o no– de govern municipal, es modifiquen el models  en molts aspectes de la vida col·lectiva. Tot s’aprofita, també la crisi. La festa –en un sentit ampli, no faig referència ara a una celebració concreta– no n’és cap excepció: primacia dels condicionaments econòmics, desconeixement o oblit de valors no tangibles, exaltació d’un localisme impregnat de mitologia d’anar per casa i retorn destacat –i descarat– d’institucions obsoletes del temps de Franco, associacionisme llepacul –d’aquest, n’hi ha a totes les èpoques– i remor de revolta que no ha de començar, a risc de perdre les engrunes que cauen de la taula del poder.

De tot això, no en parlaré en la meva intervenció al cicle «Parlem de festa». Carrutxa m’ha demanat la conferència històrica del cicle sobre l’esclat festiu del segle XVIII, en un any en què commemorem el tercer centenari de la concessió del títol de ciutat a la vila, per part de l’Arxiduc Carles, el 1712.

La proposta no em desagrada en absolut, perquè el segle XVIII és un període amb grans celebracions –de la Festa Major de Sant Pere a les solemnitats religioses, de les festes de barri a les prohibicions que recauen sobre el Carnaval– que ha deixat molt de rastre a la documentació que fa anys que em dedico a remenar. La dificultat, suposo, consistirà a sintetitzar, en una prudent hora curta, tot el bagatge d’un temps llunyà i alhora proper en la forma –el nostre seguici de Festa Major sembla calcat de les grans solemnitats del 1790– i en la funció atorgada a determinades accions festives.

Dos dies després tindrà lloc una taula rodona amb dues persones que poden aportar molt: d’una banda, Bienve Moya, estudiós i teòric amb una àmplia experiència en la gestió cultural –fa més de trenta anys que l’escolto en conferències i debats–, i Lluís Puig, que ha estat músic a la festa, gestor i promotor cultural, i ara és director de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya. Dues persones que, en companyia de Montserrat Flores, de Carrutxa, poden aportar visions diferents i alhora viscudes de la festa.

En definitiva, us convido a participar en aquest petit cicle que tindrà lloc a Reus aquest juny. Fins i tot, a apropar-vos a la ciutat, si sou de fora,  perquè sospito que el debat presentarà trets comuns a moltes poblacions. Aquelles persones que ens hi trobem parlarem de festa.

Dimarts 12 de juny, a 2/4 de 8 del vespre
Reus al segle XVIII, l’esclat de la festa. Conferència a càrrec de Salvador Palomar.

Dijous 14 de juny, a 2/4 de 8 del vespre
Ritual, ciutat i recreació de la festa en el present. Taula rodona amb la participació de Lluís Puig (director de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya) i Bienve Moya (gestor cultural). Moderarà Montserrat Flores.

Tots dos actes es faran a l’Arxiu de Reus (c/ Sant Antoni M. Claret, 3).

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en cultura popular, les idees. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s