A l’entorn del patrimoni musical de la Festa Major

El patrimoni musical de la Festa Major el composen tant les tonades –històriques o de nova creació, de tradició local o comunes a moltes poblacions– com el conjunt d’instruments i formacions musicals que les interpreten. És un patrimoni viu, en constant evolució, perquè s’adapten les velles melodies o altres s’incorporen, perquè evolucionen els instruments, la tímbrica o la tècnica. I, com tot patrimoni, pot enriquir-se o anar-se perdent. La diversitat és un valor en el patrimoni musical de la festa. I la barreja de sons que pot comportar la festa també.

No sempre una audició perfecta és la millor garantia d’una millor vivència del fet musical. Penseu, per exemple, en un concert de jazz. Hom pot escoltar els mateixos temes enregistrats en estudi, amb un bon equip a casa, o  interpretats pels mateixos músics que toquen en un cafè, on la música rep interferències dels moviments de la gent, d’alguna remor de paraula o del soroll de vidre en topar una ampolla amb un got. I malgrat això, constituir, en el segon cas, una experiència emocional força més potent.

Faig aquestes reflexions perquè em va enutjar força la retallada de grups musicals que ha afectat enguany l’exhibició del migdia de Sant Pere i la substitució de les diferents formacions per una única banda –la mateixa que acompanya l’assaig del seguici– amb adaptacions de les diverses melodies. No dubto gens ni mica de la qualitat dels músics que la formen, bons coneixedors de la música popular i intèrprets excel·lents, però em va fer mal –sinó a l’orella, sí al coneixement– escoltar a plaça unes versions digníssimes per a un concert, però absolutament fora de context, oblidant la diversitat, l’especificitat d’alguna tonada o sense respecte per la sonoritat que caracteritza peces molt interioritzades, com els balls dels nanos i dels gegants, o el començar a caminar dels gegants quan sona la seva marxa.

Reus és una ciutat que s’ha caracteritzat per un bon nivell en els acompanyaments musicals dels seus grups festius, cridant, quan ha estat necessari, músics de fora vila i a partir d’una important tasca de formació de nous músics. Reus no és una ciutat amb colles de grallers destroyers que arramblen amb una tonada repetitiva i malgirbada. La festa reusenca és patrimoni de Catalunya, entre altres coses, per haver conservat l’acompanyament dels gegants amb gralles. La Festa Major de Sant Pere fou la primera festa major del país on va sonar un sac de gemecs acompanyant un dansa del seguici.

L’invent d’aquest migdia de Sant Pere representà una pèrdua per al patrimoni musical de la nostra festa. Un perillós canvi de model cap a l’homogeneïtzació i la desaparició de matisos. Potser per a les persones que només esperen que marxin els gegants per a sortir de plaça la diferència fou imperceptible. Potser cal, doncs, educar el públic en el coneixement de la música d’arrel tradicional i de la festa. O potser sigui millor aprofitar-se’n per estalviar en músics.

Els músics –també els que formen part de la banda de festa major– haurien de defensar més que ningú el seu ofici i aquest patrimoni. O potser arriscar-se a ser substituïts un dia per un enregistrament digital, que encara sortiria més a compte a qui paga.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Petita mostra fotogràfica de la diversitat d’instruments i formacions que caracteritzen la nostra diada de Sant Pere, amb una significativa presència de la gralla.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s