Complicitats

Aquest dijous passat, al Casal Despertaferro, una entitat cultural va fer balanç de l’activitat del curs 2011-2012, presentant publicacions i els projectes immediats, un fet prou habitual en la dinàmica associativa.

Però l’acte de Carrutxa, més enllà d’aquests continguts formals, fou un exercici de pedagogia sobre el funcionament d’una pràctica cultural continuada en temps de crisi, i la reivindicació d’un model de futur possible i molt necessari.

De fet, un cop d’ull a l’agenda d’actes dels últims mesos fa palès que les complicitats han estat el recurs i l’eina que han generat l’activitat. Des d’un inici, amb la presentació d’un estudi sobre un romanço del segle XIX amb forta càrrega política –Las maldades del Víctor–, que comptà amb la participació de membres de la companyia de teatre «La Gata Borda», fins a la presència del Drac de Cervera a la festa de Sant Jordi a de Reus. D’accions de recerca generades per la col·laboració amb persones de diferents poblacions a una considerable relació de conferències de divulgació en diversos indrets. De l’engrescament de col·laborar i participar en un Cantaval impulsat a cop de bones voluntats i fotocòpies, a les més serioses presentacions de llibres amb la col·laboració de diferents editorials. O la nova edició de Descobreix el drac a Cornudella de Montsant.

També la col·laboració formal de membres de l’entitat en el programa de formació de responsables de grups de foc que coordina el Departament de Cultura de la Generalitat, que acaba generant informals, però no menys rigorosos en el contingut, cursos per a membres de colles. O la recerca sobre la pirotècnia i el foc festiu que sustenta i millora aquestes activitats. O les exposicions i mostres fotogràfiques, de Granollers a la Taverna del Casal. I les xerrades i presència en jornades d’estudi.

I evidentment, les activitats de més èxit, emblemàtiques en aquest curs, com han estat la Mostra-taller de cant improvisat dels Països Catalans o el primer cicle «Testimonis. Memòria d’un passat recent». Sense oblidar publicacions, des del calendari per al 2012 fins als llibres i la revista Caramella.

Una reflexió sobre aquest conjunt d’activitats, tot just dibuixades en aquests paràgrafs, apunta a un model d’entitat ben diferent, per exemple, al d’aquells ateneus històrics del país, amb grans locals i moltes seccions. Un model amb tendència cap a una existència més virtual –en el sentit que molta feina es fa en xarxa i emprant les tecnologies de la xarxa digital– i que pot abastar territoris més amplis, des del Baix Camp i el Priorat fins al conjunt dels Països Catalans i, potser, més enllà, si convé. Des d’aquesta òptica, l’acte de l’entitat d’aquest dijous encarava el futur amb optimisme i esperit crític, malgrat les retallades, i amb voluntat de superar les indefinicions institucionals en l’àmbit local.

Els reptes, però, no són menors. Perquè, tot plegat, funcionar com un nus d’una xarxa, donar resposta a la demanda de col·laboració, impulsar propostes i col·laborar amb les que altres impulsen, exigeix feina i recursos. Implicació en un treball quotidià que es realitza, més que mai, en una societat de persones amb múltiples possibilitats d’intercanviar informació i participar en els debats. Exigeix també aprofitar al màxim el bagatge de coneixement acumulat i fer-lo més accessible al conjunt de la població. Cal ser presents en la quotidianitat per a fer front a les necessitats que generen les complicitats, per a trobar camins i oportunitats. No és, doncs, un moment fàcil i els canvis de paradigma que proposa el treball en la xarxa virtual s’han d’afrontar des del compromís i la feina de les persones.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s