L’intrèpid aeronauta Grifoll

Els espectacles aeris han format part de les celebracions festives i les programacions lúdiques des que hom va fabricar els primers artificis que permetien a les persones enlairar-se cap al cel, de les primeres ascensions en globus a les demostracions extremes d’habilitat amb avions.

El globus, de fet, va esdevenir una icona de la festa. L’enlairament de globus de paper fou una activitat habitual en moltes festes majors fins que el canvi de gustos i la prohibició –pel risc de provocar incendis– dels que portaven a l’interior un cotó cremant per a generar aire calent els ha fet desaparèixer pràcticament.

A Reus, a la Festa Major de 1850, va actuar Mr. Ranchon, nom artístic d’un aeronauta que va conrear un cert prestigi arreu de l’Estat. El Áncora, periòdic de Barcelona, ho comentava:

«Mr. Ranchon, aeronauta, acaba de verificar dos ascensiones en Reus, sin apoyarse en barquilla ni trapecio, ni nada de lo hasta el día acostumbrado. Mr. Ranchon se agarra a unos anillos de hierro que cuelgan de una cuerda atada al globo, y en esta postura se levanta a grande altura, y tarda en bajar hasta 24 minutos, y a veces media hora. Notabilidad es esta que el público de Barcelona aplaudiría probablemente con justicia.»

Unes setmanes després, la premsa de Madrid anunciava la seva actuació a València, tot recordant l’èxit assolit a Reus i que «sus ascensiones son de las que pueden llamarse cortas porque se verifican únicamente por la dilatación del aire contenido en el globo; pero aún así son pruebas extraordinarias de valor, fuerza y serenidad». Potser va tornar a la ciutat, perquè, a l’any següent, amb motiu d’una actuació a la capital de l’Estat, hom recordava les seves exhibicions recents a Reus.

No sabem si engrescat per l’experiència de Ranchón, el 1859, un reusenc de cognom Grifoll optà per fabricar-se el seu globus i intentar volar sobre els terrats de la ciutat. Les seves primeres ascensions foren per Sant Pere, des de la plaça dels quarters. Sembla que fracassà totalment al primer intent i, en part, al segon: s’enlairà el globus, però ell no. No es va desanimar i ho provà de nou el diumenge següent, el 3 de juliol, també sense èxit. El Diario de Reus li recriminà la falta de preparació i li feia recomanacions:

«Es estraño que tanto se haya repetido ante el público una operación, cuyo resultado era dudoso, y más todavia que lo haya permitido tan ciegamente nuestra celosa autoridad. […] Aconsejamos al intrépido Grifoll que no desmaye por eso: procure investigar la causa de esta contrariedad por medio de ensayos o de personas inteligentes, que no dudamos estuviese en no haber barnizado o engomado debidamente la tela del globo o en el demasiado tiempo que se transcurre llenándolo, pues fácilmente se comprendre la condensación del vapor en contacto con el aire.»

Però Grifoll no hi va renunciar i, de nou, ho va provar per fira. El 25 de juliol a la tarda, explica el mateix diari, «cuando nadie pensaba en ello, aparece en el espacio el aeronauta Grifoll dando vueltas en el trapecio colgado del globo. Muchas veces había intentado elevarse, pero siempre infructuosamente, el globo no quería salvar los tejados, pero una constancia tenaz coronó al fin sus desos. Sin ejercicios, y lo que más horripila, sin manilla de seguridad se apoderó del ondulante travesaño y parte cual esperimentado gimnástico dando mil vueltas, ora colgado, ora en pie, se remonta a una altura inmensa y desciende con toda seguridad.»

L’endemà, la festa continuava al barri de Santa Anna i l’intrèpid aeronauta no volgué desaprofitar l’oportunitat de fer una nova exhibició. Al programa s’anunciava aquest dies l’enlairament de petits globus.

«Serían como las 6 de la tarde cuando vimos elevarse graciosamente un elegante globo aerostático, el cual permaneció muchísimo tiempo inmóvil en el espacio; embebidos con semejante espectáculo, vimos de repente remontarse con otro globo al atrevido Grifoll colgado del trapecio, afianzándose de una sola cuerda y verificando, permítasenos la espresión, verdaderas diabluras.»

Aquest cop, però, la cosa podria haver acabat malament ja que durant el descens el globus va tocar amb algun element de la cantonada d’un edifici i es va estripar. Malgrat això, Grifoll va arribar a terra sense dany. En quedar-se sense globus, l’aeronauta va optar per cercar fortuna a Barcelona, no sense abans agrair als seus patrocinadors reusencs i la col·laboració rebuda en una carta que publicà a finals de juliol:

«Por otra parte yo creo que habría faltado a mi deber si hubiere partido sin dar este público testimonio de gratitud a todos mis compaisanos y muy particularmente a los Sres. Besses, Prunera y Ferrer, a cuyo decidido empeño y desinteresados esfuerzos debo realmente, lo confieso con llaneza, la dicha de haberme remontado con el trabajado globo hasta las inmensidades del espacio. […] El motivo de tan repentina marcha es para ver si fuera de esta, hallaré la protección necesaria para la construcción de un nuevo globo.»

D’aquell moment, a manca de fotografies, hi ha, com a mínim, un testimoni gràfic. En un vestit de ball de diables que es pot datar de l’època, entre els motius decoratius retallats en roba i cosits a la base dels pantalons hi apareix un home que penja d’un globus. Entre dimonis i rèptils, representacions habituals en la decoració dels vestits, algú va considerar que un aeronauta era quelcom prou excepcional, o fins i tot màgic, per a figurar en un vestit.

[El dibuix és un calc de l’original en roba, publicat el 1987 al meu llibre El ball de diables al Baix Camp.]

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’intrèpid aeronauta Grifoll

  1. Retroenllaç: Més lleugers que l’aire « Ca l'Isidre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s