Les llegendes són narracions que expliquen fets extraordinaris que són considerats versemblants en la comunitat on s’expliquen. La llegenda és una narració més o menys fabulosa que és susceptible de ser considerada com a certa, que té –o ha tingut– aparença de realitat i, per tant, és, o fou en altres temps, creïble.
El Priorat és una comarca rica en llegendari, sobretot de caire històric. Són narracions que reinterpreten simbòlicament el passat i que es vinculen estretament a un territori i a un paisatge, aportant una visió de la història que pot coincidir o no amb els fets documentats, però que, en tot cas, ens mostra la petjada que aquests han deixat en la mentalitat popular. Les llegendes constitueixen, per tant, un component valuós del patrimoni immaterial de la comarca.
Els protagonistes de les llegendes prioratines són els moros –amb la reina de Siurana com a personatge destacat–, els eremites i els frares –amb Montsant i Escaladei com a indrets de referència–, amb tradicions sobre delmes, prodigis o fets singulars; i els tresors, amb contalles sobre mules carregades amb gerres plenes de monedes d’or o tresors encara amagats a la muntanya des de la desamortització de Cartoixa.
«Moros, frares i tresors» és una conferència que divulga els resultats d’una recerca documental i bibliogràfica, però realitzada, sobretot, a partir dels testimonis orals (entre 1994 i 2010) i que permet constatar la vigència d’algunes d’aquestes narracions en el record de la gent de la comarca.
En són exemples les versions, encara presents a la memòria, sobre l’entrada d’una dona al recinte cartoixà, disfressada d’home –la reina Maria, esposa d’Alfons el Magnànim, ja explicada per Jaume Roig al Llibre de les dones–, amb diverses variants pel que fa al personatge o les mesures que han de prendre els cartoixans. O les consideracions sobre l’enriquiment sobtat d’algunes cases en el passat o les indicacions imprecises sobre alguna cova on hom hi va trobar encara monedes en temps recents. La història i la llegenda es creuen en les campanyes d’excavació, propiciades des del govern, amb el suport de l’exèrcit, al recinte d’Escaladei –a mitjan segle XIX–, a la recerca de suposats tresors.
Entre les llegendes prioratines destaca la del Salt de la reina mora, coneguda arreu del país, que he treballat especialment a partir de les versions aplegades als segle XIX i XX, anotades pels folkloristes, les recreacions literàries i les variants encara presents a la tradició oral.
Moros, frares i tresors. Llegendes del Priorat
Dissabte 4 d’agost, a les 7 de la tarda, a la sala d’actes de la Cartoixa d’Escaladei.
Organitza: Museu d’Història de Catalunya, amb la col·laboració del Parc Natural de la Serra de Montsant.