Una revista d’estiu (per a tot l’any)


A la portada, foguera de Sant Joan a Cornudella (1996)

Com cada estiu, a l’agost, a Albarca es publica La Carxana, una revista impulsada per dues persones i que esdevé realitat gràcies a diverses col·laboracions en la redacció d’articles, la correcció i l’edició. I també pel suport de l’Associació de Veïns d’Albarca, de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, de particulars i dels anunciants, que són ajuts cabdals i més d’agrair en temps de crisi i retallades.

En els últims mesos he –i hem– dedicat llargues estones a escoltar el que anomeno la veu dels morts o, si voleu, la veu dels avantpassats. Més enllà de les connotacions solemnes de l’expressió, el cert és que escoltar la veu, les vivències i el testimoni de persones nascudes a l’entorn del 1900, enregistrades en els treballs de camp de la dècada de 1980, és —amb tota probabilitat i per raons biològiques— escoltar la veu de persones que ja no hi són. Altres, més joves aleshores, encara recorden, quan ens trobem a la plaça d’algun poble, aquelles sessions de treball de camp de fa anys.

Tornar a escoltar aquests materials –documents d’història d’unes formes de vida, unes pràctiques culturals, unes creences o un repertori de literatura oral, molts cops cantat– és una necessitat i una font de descobertes de nous coneixements i interpretacions. Necessitat, d’una banda, perquè l’evolució de la tecnologia ha fet obsoletes les cintes magnetofòniques en casset –i altres suports–, que convé digitalitzar. Però també oportunitat, de l’altra, de redescobrir matisos i informacions –fruit d’una relectura amb més coneixements– en els testimonis aplegats.

És una tasca a mig termini perquè prop d’un quart de segle de recerca en suport analògic genera molts materials, aplegats amb criteris diferents. I la catalogació és una d’aquelles feines que no és tan visible com les activitats finals.

En tot cas, resultat d’aquest treball són els dos articles sobre cultura popular que ocupen la revista d’enguany. D’una part, una aproximació als cants populars, amb components d’improvisació, que s’interpretaven als nostres pobles. De l’altra, un article sobre la festa de Sant Joan, entre un passat de creences màgiques, remeis i ordalies, i les celebracions del present, amb les fogueres enceses per la flama del Canigó. Completen aquest número un article sobre les relíquies a la religiositat popular, a partir de l’exemple de Gratallops, una notícia sobre el Priorat com a paisatge agrari de muntanya i les habituals ressenyes de publicacions.

La Carxana es distribueix gratuïtament –les aportacions voluntàries són sempre benvingudes– a Albarca i a les oficines de Turisme i establiments col·laboradors de Cornudella, Ulldemolins i Reus. Els sumaris i –a mesura que els anem carregant– els articles en pdf es poden trobar al web de Migdia, a l’apartat corresponent a la revista.

La presentació de la revista tindrà lloc el proper dissabte 11 d’agost a Albarca.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s