Les mil cares del foc

Manllevo el títol de l’exposició organitzada l’any 2000 per la Generalitat de Catalunya mentre fullejo el catàleg, tot rellegint els articles sobre els orígens del foc i els seus mites, els rituals i les festes que tenen el foc com a protagonista, o els perills del foc.

El foc, amb els seus components simbòlics, per la seva necessitat i riscos, és ben present a la nostra vida quotidiana, amb usos molt diversos i en situacions ben diferents. Com afirma, Jesús Contreras –que en fou el comissari– a la introducció:

«El foc té moltes més de mil cares. I és cert que la majoria es mouen entre el cel i la terra i entre la creació i la destrucció; entre la matèria i la imaginació; entre la necessitat i la por; entre el realisme i la màgia; entre el caràcter sobrenatural i el domini humà mitjançant la tècnica…  El foc, en definitiva, ens projecta a un terreny d’ambivalències i de contradiccions. Així ho posen de manifest tant l’extraordinària riquesa mítica relativa a l’origen del foc com la seva multiplicitat d’usos i aplicacions materials.»


Foguera a la Morera de Montsant. Fotografia: Biel Roig

Aquest diumenge presentem a Cornudella de Montsant una recerca sobre la celebració de la nit de Sant Joan als pobles que envolten la serralada i que ha servit de base per a l’article «La nit de Sant Joan és una nit molt alegre», publicat al número 17 de la revista La Carxana. Es tracta d’un treball que forma part d’un programa que vol estudiar en profunditat el patrimoni immaterial festiu d’aquests pobles prioratins, del passat al present, i que ha comptat amb el suport del Parc Natural de Montsant.

La nit de Sant Joan és un moment en què, amb l’aigua i les herbes, les creences màgiques i les ordalies amoroses, el foc ha estat –i és, encara– el gran protagonista. En forma de fogueres o gales –a la Vilella Baixa, per exemple– que, antigament, s’encenien als camps i a l’interior dels nuclis urbans, que la gent saltava o botava –a Ulldemolins–, com a ritual de protecció o de curació contra mals diversos, com la ronya.


A Cornudella, recollint la flama, que continuarà cap a Ulldemolins, per a portar-la a la Morera (1996)

A Cornudella es van fer, fins fa pocs anys, concursos de fogueres i, des dels anys vuitanta, el trasllat i repartiment de la flama del Canigó, que arriba a Reus, per encendre les fogueres que cremen a diferents poblacions, ha esdevingut un ritual festiu. Sense oblidar l’ús de la pirotècnia, ben present en la majoria de poblacions.


Correfoc a Cornudella (2012)

Parlarem de foc en els dies de festa major a Cornudella, que començava el dijous, amb el tradicional pregó i un bon correfoc, que va motivar la participació, a càrrec de la colla de Diables de Voramar, de Tarragona, component indispensable a moltes festes majors. I al mateix temps que s’anunciava el tancament de l’accés a la muntanya, per l’alt risc d’incendi, que va impedir ahir divendres, la celebració de l’aplec a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant. En un moment de sequera i d’onada de calor que condiciona, sinó impedeix, la realització d’activitats amb pirotècnia en poblacions d’arreu del país. En un moment, més general, en què la crisi econòmica i les necessitats que comporta la combinació de l’ús de la pirotècnia i la seguretat col·lectiva motiven la desaparició de molts actes festius amb grups de foc.

Afortunadament, aquest no ha estat el cas de Cornudella i aquesta festa major, la gent va gaudir del correfoc, i parlarem de fogueres, mentre esperem un canvi de climatologia que allunyi el risc d’incendi a la serra de Montsant.

El foc, efectivament, ens projecta a un terreny d’ambivalències i contradiccions.

Diumenge, 19 d’agost. Conferència de Salvador Palomar i Montserrat Solà, «La nit de Sant Joan als pobles de Montsant». Sala d’actes de l’Ajuntament de Cornudella, a les 8 del vespre.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s