Ballant la jota a Cornudella

Com ja he comentat altres vegades, el ball de plaça fou un dels actes principals de qualsevol festa major. La plaça era l’espai festiu per excel·lència –encara ho és per a molts actes– i el ball, l’acte que combinava la relació entre les persones i el festeig, amb el prestigi que atorgava l’habilitat dels balladors i balladores o a la seva posició social.

Al Priorat, el ball de plaça es feia a ritme de jota, una dansa comuna a la major part dels Països Catalans que també es balla en gran part de la península Ibèrica, a les Canàries i en alguns països de l’Amèrica Llatina.

El ball de plaça va desaparèixer en benefici dels balls d’envelat i la jota fou més o menys oblidada, substituïda per nous i diversos ritmes per a ballar agafats, o no. Perquè, tot i la diversitat de melodies i formes de ballar que en l’actualitat trobem a les festes majors –del ball dels grans, amb orquestra, a la festa jove amb PD/DJ–, sembla que la jota retorna. No tant per necessitat de recuperar antigues tradicions com per voluntat de divertiment i de trobar en la dansa una forma d’expressió personal, oberta, lluny de coreografies tancades i d’espectacles d’escenari.

Si més no, aquest és l’esperit que respiren les sessions de ball de jota, a càrrec de Lídia de Mena, que cada dijous al vespre d’aquest agost s’han fet a Cornudella de Montsant i que continuaran, amb canvi d’horari, aquesta tardor.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Ballant la jota a Cornudella

  1. Lídia de Mena ha dit:

    Gràcies Salvador, lo cert és que aquestes sessions obertes a tothom/dona poden ser un viver d’experiències al voltant de la jota, i dic viver, volen incidir en que la veritable tradició no és la simple i aburrida repetició d’allò que va ser, sino més aviat la força que impulsa i regenera els rituals socials. Esperem que també ens acompanyis durant la tardor i etvvulguis (perque no?) engrescar a ballar-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s