17 de setembre

«Recordo [el carrer Major] com un bocinet d’infern. Les parts altes de les diverses cases flamejaven i la claror del foc l’il·luminava. Al mig del carrer, munts de runes. De darrere una persiana metàli·lica de la confiteria Pulina, sortien crits estridents d’una dona esgarrifada. Eren quarts de nou del vespre del dia 17 de setembre de 1937. […] A la farmàcia, on em van desinfectar unes ferides lleus, hi havia un cos estirat a terra, cobert amb un llençol. Devia ser la Regineta Figuerola, la bibliotecària del Centre de Lectura.» (Ramon Amigó, De ravals endins)

«Vaig sentir campanes, sirenes de les fàbriques i la bomba. Tot va ser alhora. En aquell moment vaig tenir la sensació que s’acabava el món, perquè van volar els vidres i tot va anar enlaire. Vaig baixar les escales i estaven tapades de runa, i vaig haver de sortir enfilant-me per damunt de la runa.» (Maria Martorell, que més tard fou bibliotecària del Centre de Lectura, 13 anys al 1937)

El 17 de setembre de 1937 fou una diada tràgica per a Reus –la primera d’un seguit– quan, a tres quarts i mig de vuit del vespre, les bombes hi impactaren, cosint-la transversalment de punta a punta i hi hagué les primeres víctimes mortals. Xavier Amorós recorda:

«Aquell dia tot va ser sentir les batallades, córrer a buscar refugi prop de les parets gruixudes i sentir petar les bombes. Va fer la impressió que tot Reus s’ensorrava. Després va venir un gran silenci curt. I en sortir al carrer ja hi havia una confusió de mil dimonis. La gent corria, cridant, en totes direccions. No se sabia res de res. Tothom buscava els seus. Vam córrer, també, cap a casa, el pare i jo, pensant en la mare i en les germanes. Era a boca de fosc però vèiem fum en diversos indrets. Panteixant, no dèiem ni una paraula. Finalment, al capdavall del carrer vam veure fumejant el xalet Fontana, on hi havia el departament de Maternitat de l’Hospital, que havia dispersat els serveis, i, tot seguit, els nostres, que ens esperaven.»

Les bombes sembla que van esclatar a la línia del tren de Lleida, al mas Fontana, al carrer del Doctor Robert, a la plaça del Castell, als carrers Major, de la Concepció, de la Font, de l’Abadia i de les Barreres, a la plaça del Baluard, als ravals de Martí Folguera i de Robuster, als carrers de Sant Antoni i de Sant Francesc, a la plaça de Sant Francesc, als carrers de Misericòrdia i de Sant Benet, a la closa de Torroja i, finalment, als Horts de Simó, per acabar, ja als afores, a la partida de la Capella. En total, hom parla que van quedar, almenys, cinquanta-tres cases afectades, moltes de les quals destruïdes. Quant a l’indret comparativament més afectat –o més visible, per ser al mig de la ciutat–, fou el carrer Major, on no restà una sola casa indemne. N’hi hagué, almenys, cinc de destruïdes i la resta restà perjudicada en més o menys grau (vidres trencats, parets clivellades, ensorraments parcials…). A l’Arxiu Municipal es conserva part de les peticions que els ciutadans afectats, aleshores, feren a l’Ajuntament, cercant ajuts que els indemnitzessin dels danys: vuitanta-set de les peticions són sobre aquest bombardeig, la qual cosa permet conèixer amb bastant detall bona part dels estralls que ocasionà, tant sobre els béns com sobre les persones.

Va tenir molt de ressò arreu del país l’afectació del Centre de Lectura, on van caure dues bombes –una a la biblioteca i l’altra a la sala d’espectacles– i on va morir la bibliotecària, Regina Figuerola, de 19 anys, i posteriorment, a causa de les ferides, Josep Saperes.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 17 de setembre

  1. spalomar ha dit:

    Fa cinc anys, vaig publicar a El Punt i també al bloc, un article recordant aquell bombardeig. Un grup de persones ens vam trobar per fer memòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s