La marxa de torxes

Tot i que, en l’actualitat, associem les desfilades on els participants porten ciris o atxes de vent a la mà a les professons o altres actes religiosos –com el rosari de torxes de Misericòrdia de Reus–, el cert és que les desfilades nocturnes amb torxes, atxes o brandons havien estat molt comunes a les solemnitats, amb motius cívics o religiosos, i en algunes celebracions anuals, com –en el cas reusenc– el Carnaval. Sense oblidar les tradicions, encara vigents en algunes poblacions properes, d’esperar els Reis d’Orient cremant torxes fetes d’espígol o altres herbes.

Uns costums que es justifiquen, evidentment, per una necessitat funcional: a la vila antiga no hi havia altra il·luminació que la de les teieres i tota desfilada nocturna necessitava aportar la seva pròpia llum. Però també pels seus components simbòlics. Les lluminàries han estat, tostemps, signe de festa i un recorregut pels carrers, amb portadors a peu o a cavall –una vint-i-quatrena d’alguna confraria d’ofici, per exemple–  portant torxes o atxes, aportava solemnitat al fet d’acabar oferint un concert de música a una autoritat o al davant de la societat on residia el Carnestoltes. Les carrosses dels gremis, com les dels boters o dels pagesos, o les de les societats per Carnaval, participaven sovint en aquests actes.

Rebre un personatge notable a la llum de les torxes, o acompanyar-lo en els seus desplaçaments per la vila, tampoc era res estrany. I, encara, al tombant del 1900, comencen a ser freqüents les desfilades nocturnes amb llum com a acte d’homenatge o de reivindicació política. Les marxes de torxes poden inserir-se, doncs, en el repertori de rituals laics i cívics –que, per tant, mereixen tota dignitat en la seva execució– que recorden les persones que ens han precedit en un objectiu i un ideal.

En aquest sentit, les marxes de torxes de reivindicació independentista, en homenatge als morts per la llibertat del país –que, segons l’indret, es pot concretar en algun episodi de la història– a l’entorn de la diada de l’Onze de Setembre, no fan sinó continuar una llarga pràctica d’ús de la llum com a element simbòlic. A Reus, impulsada per les organitzacions de l’Esquerra Independentista, té lloc des de fa quatre anys a partir del moment en què es va fixar la plaça del Baluard com a indret per a fer l’ofrena floral de la Diada Nacional de Catalunya.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La marxa de torxes

  1. spalomar ha dit:

    A la web http://www.marxadetorxes.cat trobareu un llistat de les poblacions que celebren marxes de torxes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s