Una exposició sobre el túnel de l’Argentera

Aquest mes d’octubre –i probablement, algunes setmanes més– es pot visitar, a Pradell de la Teixeta, l’exposició «El túnel de l’Argentera. Eduard Maristany i Gibert» sobre aquesta obra cabdal en les comunicacions per ferrocarril entre Barcelona i Reus amb la vall de l’Ebre, enllaçant el Camp amb el Priorat. L’obra fou començada el 1883, però quatre anys més tard, a causa de problemes tècnics i financers, el contracte va passar a una altra companyia, que el va acabar entre 1887 i 1890. La primera locomotora va creuar el túnel el 7 de setembre de 1890.

Els treballs foren dirigits per l’enginyer de camins Eduard Maristany i Gibert, i van donar peu a la publicació, entre 1891 i 1892, d’un text que ha esdevingut clàssic en el tema i que serveix de base a l’exposició: El túnel de l’Argentera. Tratado de construcción de túneles.  Maristany va arribar a ser director de la companyia de ferrocarrils MZA.

El túnel –que té una llargada de quatre quilòmetres– es va excavar amb notable rapidesa, amb molta mà d’obra –uns 5oo obrers– treballant des de les dues boques i per mitjà de pous d’extracció, amb una tecnologia força més avançada que la que empraven les explotacions mineres del moment al Priorat: barrines mogudes amb aire comprimit. La força motriu, la proporcionava el vapor que movia compressors d’aire, ventiladors o dinamos per a produir electricitat per a les làmpades d’arc voltaic.

La mostra presenta nombroses làmines i fotografies: plànols, treballs d’excavació i instal·lacions accessòries a l’obra: pous, màquines de vapor… La visita a l’exposició permet aproximar-se a l’envergadura d’una obra que va suposar transformacions considerables a la societat prioratina, tant pel fet que molts homes hi van anar a treballar, en un primer moment, com pels canvis que va introduir en l’economia del territori, possibilitant el desenvolupament industrial de la conca minera Bellmunt–El Molar.

L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de Pradell, està oberta tots els dissabtes, de 5 a 7 de la tarda. També es poden fer visites concertades trucant a l’Ajuntament, al telèfon 977 82 80 04.

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en patrimoni. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una exposició sobre el túnel de l’Argentera

  1. dani...él ha dit:

    L’obra del túnel de l’Argentera i el traçat urbà pel centre de Barcelona foren els principals causants de l’esfondrament sencer de la jove TBF. Per això les obres es van endarrerir 4 anys i van ser represes gràcies a l’entrada de capitals foranis. Potser una de les primeres mostres d’aquest fenomen a una Catalunya fins llavors molt catalana financerament parlant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s