De la comarca al país

Definir estrictament una comarca no és fàcil. En general, hem de parlar d’una part del territori no molt gran, definida per unes característiques naturals o per les relacions de veïnatge, històriques –com la pertinença a una antiga senyoria, per exemple– o econòmiques –com el fet d’anar a mercat a una mateixa població–, que vinculen els diferents municipis.

El proper dijous, dins el cicle «Testimonis» que organitzen Carrutxa i l’Arxiu Municipal de Reus, Joaquim M. Masdeu Guitert parlarà de L’esperit comarcal: cultura i identitat, fent referència al moviment que, a finals de la dècada de 1970, reivindicà la comarca com a marc de participació popular en l’administració del territori.

A partir de referents històrics –amb l’inevitable dosi d’idealització– com l’antiga Comuna del Camp i centrat en la comarca del Baix Camp, aquest moviment generaria un seguit de trobades a diferents pobles, combinant activitats lúdiques, una exposició itinerant, debats i documents de treball.

Amb voluntat de discutir sobre la divisió territorial, i redefinir la sempre invocada capitalitat reusenca com la necessitat de posar la ciutat al servei dels pobles del seu entorn en àmbits com els serveis públics, les comunicacions o la cultura, reforçant el sentiment d’identitat dels pobles, un col·lectiu de persones de diversos tarannàs –sense gaire infraestructura, ni cap mena d’organització jeràrquica– desenvolupà una intensa activitat que es va intentar formalitzar amb la creació del Grup d’Estudis Comarcals «Miquel Joan Gili». Tot plegat fou una proposta de base, molt assembleària, que minvà i va acabar desapareixent amb l’ascens de la política de partit i la democràcia més institucional.

Amb el Quim Masdeu i d’altres persones, vaig viure aquella experiència al costat de l’Isidre Fonts, agitador de consciències i animador d’aquelles trobades, reunions en locals associatius o a l’aire lliure, en una plaça o una ermita. Coneixent la trajectòria de l’Isidre i la seva aposta per la construcció del país des de la base, no és estrany haver-lo trobat al Mercadal, fa pocs mesos, participant activament en les assemblees i mobilitzacions contra la crisi i l’esgotament de la partitocràcia.

Dijous, 8 de novembre
Joaquim M. Masdeu Guitert,  L’esperit comarcal: cultura i identitat
Arxiu de Reus, a 2/4 de 8 del vespre

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada ha esta publicada en memòria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s