Un escrit de protesta a la porta de l’ajuntament

Aquest dijous, Josep Fàbregas, historiador, parlarà a l’Arxiu sobre la participació reusenca a la Guerra Gran. Aquest conflicte, que s’encetà després de l’execució de Lluís XVI de França, enfrontà la monarquia espanyola amb la República Francesa, entre 1793 i 1795. La guerra es desenvolupà a l’entorn dels Pirineus –s’ocupà el Rosselló– i els catalans es van quedar força sols, mantenint el front amb unitats de voluntaris, després del contraatac francès i la derrota de les tropes espanyoles, el 1794. La monarquia espanyola va capitular el 1795 i el 1796 es va aliar amb la República Francesa contra el Regne Unit.

La conferència de Josep Fàbregas, a partir dels llistats que es conserven a l’arxiu reusenc sobre les aportacions econòmiques, materials i humanes, desinteressades o no, a la guerra,  s’inclou dins el cicle «El document del mes».

A l’Arxiu es conserva també, d’aquesta època, un interessant paper, mostra de protesta política. Un paper que aparegué apegat –s’observen restes dels punts de fixació– a la porta de l’ajuntament la matinada del 28 de juliol de 1794 i que fou arrancat, com ho explicita una nota escrita al dors i entregat a un regidor, conservant-se fins avui. El text apareix emmarcat en unes orles dibuixades i el redactat expressa la queixa perquè s’ha mobilitzat tota la gent del sometent sense fer el sorteig corresponent, afirmant que el bony ha estat gran i que ja se’n veuran les conseqüències:

«A junta de sumetent de Reus:
Grans picardias se han fet de haver fet quedar a tots sens haver sortit en sorteig, havento tresbalsat de la manera han volgut en afavorir lo que la gana los ha donat. Déu és molt compasiu, recta y justiciero però tots los de casa la Vila no ni cap de res de bo, lo bony està molt gros ab molt de rahó o que pensam rebantarà en aplicar lo remei y ho pagarà qui no tindrà culpa.»

Cal entendre, doncs, aquesta protesta en el marc del reclutament de miquelets i sometents per anar al front. Sens dubte, la conferència de dijous ens aproparà a la participació de voluntaris reusencs en aquesta guerra.

Josep Fàbregas, historiador
Els donatius de Reus a la Guerra Gran
Dijous 15 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre. Arxiu de Reus

Anuncis

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en calaix i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s