Notes de treball sobre el vocabulari dels espardenyers (i 3)

(Continuació)

PICAR, v.: Donar cops amb un martell, maça o altre instrument per aplanar, pitjar o rebaixar una cosa [DCVB]. Per a picar les espardenyes, abans d’envetar-les, s’empra la forma (els Ports).

PITA, f.: Fibra tèxtil estreta de les fulles de l’atzavara [DCVB].

PLANELL, m.: Veure Palmell.

PLOMALL, m.: Veure Palmell.

PUNXÓ, m.: Instrument de ferro llarguer i acabat en punta acerada, que serveix per a fer forats [DCVB]. Es fa servir un punxó per foradar el lloc on ha de passar l’agulla amb la veta (els Ports). Antigament, per envetar, es feia servir un punxó i després es passava una agulla més prima. Amb l’agulla d’envetar ja no es necessita (els Ports). També s’anomenaven punxons a les agulles espardenyeres. Veure Agulla de cosir soles.

REPUNTAR, v.: Cosir fent repunt [DCVB]. Cosir la sola de l’espardenya [Etnografia].

SOLA, f.: Part inferior del calçat, sobre la qual descansa el peu [DCVB]. | Sola de Blanes: Tipus de sola d’espardenya, que corresponia, antigament, a l’espardenya d’aquest nom. És més estreta al mig que als extrems. En el moment de fer la recerca ens van explicar que s’emprava per a tot tipus d’espardenyes (els Ports). | Sola de pinxo: Sola d’espardenya que es caracteritza per ser més ample d’un extrem que de l’altre. En desús, el 1985  (els Ports). | Sola de tirat: Sola d’espardenya que es caracteritza per tenir la mateixa amplada en els dos extrems. En el moment de la recerca s’emprava per a tot tipus d’espardenyes (els Ports). | Sola urdida: Sola d’espardenya, sense cosir, però lligada amb un cordill perquè conservi la forma [Etnografia].

TALÓ, m.: Veure Talonera.

TALONERA, f.: Peça o peces que formen la part posterior del calçat (sabata, espardenya, mitja, etc.) i cobreixen el taló [DCVB]. També Taló (els Ports).

TANCAR, v.: Cosir definitivament la talonera i la lona a la sola (els Ports).

TOMB, m.: Cada porció de cinta, fil, tela o altra cosa doblegada sobre si mateixa [DCVB]. Cada tira de veta que entra en l’espardenya (Camp de Tarragona, Reus).

TRENA, f.: Veure Llata.

TRENÇA, f.: Castellanisme, per Llata. Aplicat especialment a la de jute (els Ports).

VETA, f.: Teixit en forma de cinta, fabricat amb lligat de plana, o excepcionalment de sarja, que serveix per a lligar, embenar o rivetejar [DCVB].

XAMARIT, m.: Boix d’espardenyer (els Ports). També BOIX, m.: Peça planera de fusta amb un mànec, que els espardenyers empren per a picar les soles [DCVB].

Acabo aquí aquest recull de paraules relacionades amb l’ofici d’espardenyer que, repeteixo, no vol ser exhaustiu. No cal dir que qualsevol observació, correcció o ampliació serà benvinguda.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en cultura popular i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Notes de treball sobre el vocabulari dels espardenyers (i 3)

 1. Retroenllaç: Notes de treball sobre el vocabulari dels espardenyers (2) | La Teiera

 2. Retroenllaç: Espardenyers | La Teiera

 3. Pau Gil ha dit:

  Hola Salvador,
  Em dic Pau Gil, net d’esperdanyers de Villores. M’ha encantat les teves notes del treball sobre les espardenyes. Més que res que a casa he viscut tota la vida en aquest món, a més les fotografies de les dones que surten eren veïnes del meu carrer del poble, el Carrer de Sant Roc de Villores. Quins records, i mira que només tinc 21 anys. No tindries més fotografies o un treball més extens? Jo fa uns 5 anys vaig fer el meu treball de síntesis del batxillerat sobre aquest ofici, i alguna vegada m’he plantejat millorar-lo.
  Sinó, amb això em conformo, ja que és molt per a mi. Ja saps qualsevol cosa estaré encantat d’ajudar-te. A més, soc membre de l’Associació de Jóvens de Villores que porta la Festa Major de Villores i ajuda a preparar la Santantonà del poble, i sóc membre de la Colla del Drac del Poble Nou de Barcelona

  Moltes gràcies per aquest treball, un mig villorà mig barceloní que et dona les gràcies per la feina ben feta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s