Recuperar la memòria i fer història

La celebració aquesta setmana d’un seguit d’activitats, amb una jornada de treball sobre els bombardeigs a Catalunya durant la Guerra Civil, culmina –que no acaba– una recerca iniciada fa cinc anys a l’entorn dels atacs que va patir  la població reusenca, entre 1937 i 1939, per part de l’aviació franquista.

Aquesta ha estat una línia de treball desenvolupada, des del primer moment, en col·laboració entre l’Arxiu Municipal de Reus  i el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa. De ben segur, pel fet que les persones que hem impulsat la recerca estem vinculats a l’entitat i a la institució, de la qual Ezequiel Gort n’és l’arxiver municipal. Però també, i més important, perquè aquest treball ha possibilitat mostrar, una vegada més, la riquesa i la importància dels fons documentals conservats a l’arxiu reusenc, alhora que encetava la generació d’una nova tipologia de fons: el de memòria oral, a partir de la conservació de documents sonors, resultat de testimonis personals.  Ha estat, doncs, una proposta interdisciplinària, amb metodologies diferents que –de les entrevistes personals a la localització i descripció dels refugis encara accessibles– ha sortit de l’àmbit estricte de l’arxiu i ha implicat diverses persones vinculades a l’entitat culyural.

L’objectiu del treball ha estat reflectir les conseqüències dels bombardeigs i les condicions de vida de la població reusenca durant la Guerra Civil: persones mortes i ferides, destrucció de béns i edificis, però també l’afectació en la vida diària, construcció de refugis, activitat productiva, subsistència o estat d’ànim. No ha estat, per tant, un treball d’història militar o només limitat a la quantificació –tot i que no hem renunciat a afinar les dades pel que fa al nombre de bombardeigs i víctimes– que és important i necessària per evitar l’oblit: ha volgut també aproximar-se a aspectes potser menys mesurables estadísticament però no menys importants com l’ús de la por i l’angoixa com a arma de guerra.

Aquesta ha estat una cerca bàsicament centrada en fonts locals: la documentació municipal –actes del consell municipal, defensa passiva, bombers, expedients de construcció de refugis i posteriors inventaris, expedients sobre edificis afectats, registre del cementiri, hospital…– i testimonis de persones que van viure el moment a la ciutat, sense renunciar a d’altres fonts a l’abast però sense una recerca exhaustiva en altres arxius. Quant a Carrutxa, la recerca s’emmarca en un programa de treball més ampli d’entitat sobre el temps de la Guerra Civil, especialment, sobre el període que abasta des de la Batalla de l’Ebre a l’ocupació franquista, al Priorat i el pas del front per la serra de Montsant.

Durant aquests anys s’han organitzat conferències, sessions de treball amb estudiants, exposicions de producció pròpia, visites a refugis antiaeris municipals i particulars… Hem publicat nombrosos articles i l’any 2010 es va editar, dins la col·lecció de publicacions de l’Arxiu, el llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus 1937-1939 i els autors vam col·laborar en la preparació de l’exposició de l’entrada del refugi de la Patacada. Més recentment, la tardor de 2012, s’han organitzat els actes a l’entorn de l’exposició Catalunya bombardejada, itinerant, realitzada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.

A banda dels seus objectius concrets, aquesta recerca ha servir per encetar una línia de col·laboració entre l’Arxiu Municipal i Carrutxa, a l’entorn de la preservació de la memòria oral i els testimonis personals que continua amb programes en curs com Testimonis. memòria d’un passat recent.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s