Valoració de la jornada de treball sobre els bombardeigs

20130126jornada01

La jornada de treball sobre els bombardeigs durant la Guerra Civil espanyola ha estat profitosa, tant  en el seu contingut com en les seves seqüeles. Les intervencions de David Gesalí, David Íñiguez i Ramon Arnabat ens van servir per a contextualitzar el treball que hem fet sobre Reus i el Priorat, i per ampliar informació –a partir de la recerca exhaustiva realitzada sobre documentació militar–, alhora que aportaven interessants reflexions sobre una recerca que, més enllà del sotrac emocional que comporta, exigeix una anàlisi rigorosa, valorant com –a partir d’una determinada forma d’entendre la guerra– matar impunement població no combatent té un interès estratègic, perquè obliga els militars a mobilitzar recursos per a defensar la rereguarda i explica –que no justifica– la barbàrie. Va interessar força la projecció d’uns vídeos didàctics realitzats amb simuladors de vol per ordinador, sobre els atacs a l’aeròdrom de Santa Margarida i els Monjos, a càrrec d’Ernest Artigas, que palesà com la interdisciplinaritat –dels historiadors a l’experiència de vol o els coneixements tècnics sobre l’aviació– aporta elements valuosos per a interpretar els fets. La jornada va servir, un cop més, per a mostrar la relació entre història i memòria a partir de l’ús de fonts documentals i de memòria personal, oral o escrita.

L’Arxiu Municipal de Reus conserva, com es va destacar, un fons documental important. La possibilitat de patir atacs des de l’aire va motivar la necessitat de construir refugis per a salvaguardar la població, tal com proposava el Sindicat de la Construcció de la CNT a finals del 1936 i com recullen les actes del Consell municipal quan, l’hivern del 1937, s’impulsà la construcció de refugis. Aquesta generà diversa documentació comptable referent a les despeses de material i als sous de les persones que hi van treballar. D’altra banda, a més dels refugis bastits per iniciativa municipal, nombroses persones van demanar autorització per a construir refugis a cases particulars o a les empreses. I el veïnat d’alguns carrers aplegà signatures per a demanar una entrada a un refugi proper. Actualment es conserven els expedients referents als refugis municipals, amb els diferents projectes i plànols, tot i que la majoria no es van arribar a construir en la seva totalitat o es van modificar en funció de les necessitats del moment.

Els atacs aeris, les alarmes i les mesures adoptades queden reflectits en les actes de la Junta de Defensa Passiva. També es conserven els informes diaris d’incidències, on es recullen les alarmes, els atacs rebuts i els serveis realitzats, en alguns casos amb la descripció dels bombardeigs. I cal afegir-hi els dels bombers, que detallen les seves actuacions.

20130126jornada02

Quant a les conseqüències, es conserven les peticions d’ajut i els expedients oberts sobre cases enderrocades i pèrdua de béns per efecte de les bombes, o fitxes sobre edificis malmesos, així com diversos expedients referents a les víctimes. Aquest és un fons de gran interès perquè reflecteix el drama humà, les condicions en què restaren algunes persones o famílies després dels primers bombardeigs.

Com a conseqüència de la difusió de la realització de les jornades, diverses persones se’ns han apropat per aportar el seu testimoni o documentació referent a altres pobles del Baix Camp… I l’experiència de les sessions per a estudiants de Secundària i Batxillerat tindrà continuïtat a partir de la demanda dels mateixos centres a l’Arxiu.

Pel que fa al Priorat, aquest estiu farà 75 anys que la comarca esdevingué rereguarda de la batalla de l’Ebre, patint bombardeigs, i que, a finals de 1938 i començaments de 1939, fou ocupada per les tropes franquistes. Un moment per a recordar els fets i exposar el treball de recerca realitzat aquests anys.

Quant a spalomar

Dinamitzador cultural. Membre fundador de l'associació Carrutxa (centre de documentació del patrimoni i la memòria). Treballo a l'Ajuntament de Reus (Cultura). Visc entre Reus i Albarca.
Aquesta entrada s'ha publicat en memòria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s